Koneen Säätiö: Elokapina-rahoitusta ei käytetty Eduskuntatalon töhrimiseen

Koneen Säätiön toimitusjohtaja Ulla Tuomarla muistuttaa, että Elokapinaa koskevat samat säännöt kuin muita apurahan saaneita eikä rahoitusta voi käyttää laittomuuksiin.

Aktivistit töhrivät eilen aamulla Eduskuntatalon julkisivun punaisella maalilla. Mukana oli myös Koneen Säätiöltä rahoitusta saanut Elokapina. Aktivistit vastustivat mielenosoituksella turpeennostoa.

Koneen Säätiön toimitusjohtaja Ulla Tuomarla vakuuttaa, ettei säätiön hankerahoitusta ole käytetty eiliseen tempaukseen. Säätiön rahoitusta ei voi käyttää laittomaan toimintaan ja tämä varmistetaan.

”Pidämme säännöllisesti yhteyttä hankejohtajaan. Olemme eilenkin käyneet hänen kanssaan keskustelua ja varmistuneet siitä, että mitään meidän rahoituksesta ei ole ollut mukana tässä eilisessä tapahtumassa”, Tuomarla kertoo.

Koneen Säätiö myönsi viime vuoden elokuussa 200 000 euron apurahan Elokapinan hankkeelle. Rahoitus on osa säätiön käynnistämää Metsän puolella -nimeä kantavaa hanketta.

Siinä etsitään ja tuetaan monitieteisiä ja -alaisia hankkeita, joiden toivotaan tuovan ymmärrystä metsistä ja tuovan uutta metsistä käytävään keskusteluun.

 Rahoitus koetteli suuren yleisön ymmärrystä, ja metsäalallakin sitä kummasteltiin.

”Tämä ei ole mitään yleisrahoitusta Elokapinalle. Me emme ole antaneet sitä rahaa, että tehkää mitä parhaaksi näette, vaan heillä on velvollisuus, niin kuin kaikilla apurahan saaneilla, toimia suunnitelman mukaan, jonka he ovat meille laatineet ja jonka perusteella se rahoitus on myönnetty”, Tuomarla kertoo.

Apuraha ohjaa toimintatapoja

Tuomarlan mukaan kommunikaatio Elokapinan suuntaan on sujunut hyvin, ja hanke on edennyt suunnitelman mukaisesti. Hankerahoja on käytetty esimerkiksi keskustelutilaisuuksien järjestämiseen, joissa kansantajuisesti esitetään luonto koskettavaa tutkimustietoa ja osallistetaan keskusteluun.

Elokapina on julkisuudessa luvannut, ettei rahoja tulla käyttämään laittomaan toimintaan.

Tuomarla muistuttaa, että säätiön rahoituksella on myös ohjaava vaikutus.

”Me siis tavallaan kerromme heille, että jos te toimitte yhteiskunnallisesti fiksusti, te voitte saada yksityistä rahoitusta. Se suuntaa toimintaa silloin meidän mielestämme oikeisiin toimintatapoihin.”

Kansainvälisesti toimivan Elokapinan hankkeeseen myönnetty tuki on herättänyt kiinnostusta myös eurooppalaisissa säätiöissä.

”Tämä on sen tyyppistä toimintaa, mihin näkisin, että eurooppalaisella kentällä ollaan menossa. Säätiöt eivät enää jurnuta omissa norsunluutorneissaan, vaan maailman polttavat kysymykset ovat sen tyyppisiä, että säätiötkin haluavat niihin tarttua”, Tuomarla kertoo.

Kommentit (4)

  1. Mitä otsikon väittämään tulee ,uskokoon ken tahtoo….

  2. Epätoivoinen yritys

    Olen toiminut KHT-tilintarkastajana todella pitkään ja tiedän, että rahassa ei ole korvamerkkiä. Koneen säätiön toimitusjohtajan yritys pestä säätiön rahoitusyhteys törkeästä tuhotyöstä on jo lähtökohdiltaan täydellisen epäonnistunut ja tosiasioiden vastainen.

    Rahoittamalla törkeää lainvastaista toimintaa jatkuvasti harjoittavaa toimintaa Koneen säätiö luonnollisesti tukee tällaista toimintaa taloudellisesti.

    Elokapinan tapainen organisaatio ei todellisuudessa edes teoriassa kykene, osaa eikä halua pitää tulojaan erossa eri projektien kustannuksista. Kokeneena KHT -tilintarkastajana olen tästä täysin varma!

    Joka uskoo Elokapinan satuja varojen pitämisestä erossa terroristisiksi luokitelluista, järjettömistä toimenpiteistä, kertoo vain olevansa täysin tosiasioita ymmärtämätön, tai haluavansa tukea terroristeja jostain omasta syystään.

    Ottakaa nyt järki käteen, hyvät ihmiset!!

    Rahassa ei ole korvamerkkiä!!

  3. Olin juurikin upinmailin näkökannasta kirjoittamassa. Se on noin. Kun terroristinen pulju saa rahoitusta, se tietysti siirtyy taskusta toiseen mielivallan mukaan.
    Sylttytehtaan roolin ottanut Kone on ottanut tässä pöljän tietoisen riskin.

  4. Koneen säätiö ei rahoita laitonta toimintaa mutta rahoituksellaan mahdollistaa sen. Naivia ajatella, että laiton toiminta on järjestössä täysin erillään rahoitetusta toiminnasta.

Luonto Luonto