Koneurakoinnin kysyntä kasvaa, kannattavuus mataa

Koneyrittäjien liitto: Metsäkoneyrittäjät on jätetty osattomiksi metsäalan hyvästä kehityksestä.

Vaikka konetyöalojen yrityksissä kysyntä on kasvanut vahvasti, tulosta ei synny entistä enempää, tiedottaa Koneyrittäjien liitto. Yrityksillä on myös vaikeuksia löytää työvoimaa.

Sekä maarakennus- että puunkorjuualoilla yritysten palkkakorjattu liiketulos oli viime vuonna 1,26 prosenttia liikevaihdosta. Tulokset perustuvat noin 400:n maarakennus- ja puunkorjuualan koneyrityksen tilinpäätöstietoihin vuodelta 2017 sekä elokuussa 2018 tehtyyn markkinatilannekyselyyn.

Puunkorjuualla ennätyshakkuista huolimatta kustannusten nousu ja laskeneet urakointihinnat jopa painoivat liikevaihdon laskuun. Mediaaniyrityksen liikevaihto oli viime vuonna 585 000.

”Kokemuksemme on, että voimakkaan asiakastahon painostuksesta urakoinnin hintatasoa painettiin alaspäin. Tilastot tukevat tätä”, liitto osoittaa syyttävällä sormella metsäteollisuuden suuntaan.

”Onhan tämä perin outo tilanne, kun kysyntä lähes räjähtää käsiin, mutta koneyritysten kannattavuus matelee heikon ja tyydyttävän rajamailla ja näkymä kannattavuuden suhteen on edelleen yllättävän kehno”, Koneyrittäjien liiton varatoimitusjohtaja Simo Jaakkola toteaa.

Jaakkolan mukaan metsäkoneyrittäjät on jätetty osattomiksi metsäalan hyvästä kehityksestä.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa