Lintutiheydet pienentyneet, lajit siirtyneet pohjoiseen

Erityisesti pitkän matkan muuttajien, kuten pajulintujen ja metsäkirvisten, määrät ovat vähentyneet.

Tuoreen tutkimuksen mukaan Suomen suojelualueidella on lintuja noin kymmenen prosenttia vähemmän kuin viime vuosituhannella. Lintulajit puolestaan ovat siirtyneet lähes 30 kilometriä kohti pohjoista, mikä tarkoittaa 1,8 kilometrin vuosivauhtia.

”Linnut reagoivat ilmaston lämpenemiseen viiveellä, eli lajit siirtyvät hitaammin kuin ilmasto muuttuu, ja pohjoiset lajit ovat taantuneet nopeammin kuin eteläiset ovat runsastuneet”, toteaa johtava tutkija Raimo Virkkala Suomen ympäristökeskuksesta.

Tutkimuksessa tarkasteltiin lintulajien populaatioiden tiheyden ja tiheyden painopisteen muutoksia vuosista 1981–1999 vuosiin 2000–2017 yhteensä 254 suojelualueella. Näiden jaksojen välillä Suomen keskilämpötila nousi yli asteen.

Erityisesti muuttolinnut ovat vähentyneet. Afrikassa tai Etelä-Aasiassa talvehtivat pitkän matkan muuttajat, kuten pajulintu, metsäkirvinen, keltavästäräkki ja pohjansirkku, ovat vähentyneet jopa merkittävästi.

Sen sijaan ympäri vuoden elinalueillaan esiintyvät paikkalinnut olivat hieman runsastuneet suojelualueilla.

Korjattu 30.8.2018 klo 9.33: jutusta poistettu virheellinen tieto, että lintumäärän/tiheyden uskotaan kääntyvän kasvuun ilmaston lämmetessä.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luonto Luonto

Kuvat