Metsäkoneyrittäjien liikevoitto miinukselle – ”Kauhulla odotan, millaiset ovat tämän vuoden kannattavuusluvut”

Simo Jaakkolan mukaan yritysten kallistuvat kustannukset söivät kapean kannattavuuden.

Puunkorjuuyritysten palkkakorjattu liikevoitto valahti viime vuonna miinukselle, ensimmäistä kertaa seurantahistorian aikana, Koneyrittäjien liitosta kerrotaan. Liiton selvityksen mukaan liikevoitto oli viime vuonna puunkorjuussa -0,3 prosenttia.

Voittoa söivät muun muassa vuoden 2020 alun metsäteollisuuden työtaistelut, kehnot korjuukelit ja korona. Vaikka korjuu vilkastui loppuvuodesta, se ei riittänyt alkuvuoden tappioiden kattamiseen.

”Kauhulla odotan, millaiset ovat aikanaan tämän kuluvan vuoden kannattavuusluvut. Kentältä kuuluvat viestit ovat huolestuneita. Puunkorjuupalveluiden kysyntä on kohtuullisen hyvä metsäteollisuudessa, mutta kallistuvat kustannukset syövät muutenkin kapean kannattavuusmarginaalin, koska puunkorjuu-urakoinnin hinnat eivät jousta”, sanoo Koneyrittäjien varatoimitusjohtaja Simo Jaakkola.

Jaakkola korostaa, että koneyritysten asiakkaiden määrä on rajallinen ja niillä vahva asema.

”Esimerkkinä voimakkaan asiakkaan toiminnasta voidaan käyttää maksuaikojen pidennystä, jonka Stora Enso on ajamassa väkisin urakointimaksuehtoihin. En ole kuullut yhdenkään yrittäjän olevan suopea moiselle ehdotukselle, silti uusi maksuehto ilmestyy sopimuksiin.”

Kustannukset nousussa

Tilastokeskuksen ylläpitämä konekustannusindeksi näyttää kesäkuussa 2021 rajua konetyön kustannusten nousua vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna. Nousu on reipasta sekä puunkorjuussa että -kuljetuksessa. Esimerkiksi puunkorjuun kustannusindeksi nousi kesäkuussa 6,3 prosenttia vuodentakaisesta.

Iso osa kustannusmuutoksesta johtuu polttoaineiden kallistumisesta.

”Kentältä kuuluvien viestien perusteella ahdinko kasvaa viikkotasolla sellaista vauhtia tarvikkeiden ja materiaalien hintojen nousun myötä, että mitkään indeksit eivätkä yrittäjän kukkaro pysy perässä”, Jaakkola sanoo.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa