Kuitupuu kallistunut Baltiassa jopa 7–8 euroa

Hintoja on nostanut etenkin märkä syksy, joka on vaikeuttanut puunkorjuuta.

Kantohinnat ovat Baltian maissa nousseet syksyn aikana jopa kymmenen euroa kuutiolta. Syynä tähän on erityisesti märkä syksy, joka vaikeuttaa korjuuta.

Virossa kuusitukin hinta on syksyn mittaan noussut 12 eurolla. Mäntytukin hinta on kohonnut Latviassa kahdeksalla eurolla ja kuitupuukin 7-8 euroa kuutiolta. Virossa energiapuun hintakin on kohonnut viisi euroa.

Ruotsalaisarvioiden mukaan tukin hintoja vetävät erityisesti latvialaiset sahat, jotka tuovat hanakasti puuta sekä Liettuasta että Virosta. Samaan aikaan pikkutukin sahaus on Etelä-Virossa lisääntynyt.

Baltiassa puu hinnoitellaan tehtaalle toimitettuna, joten vertailu Suomeen ei suoraan onnistu. Viimeisimpien korotusten jälkeen havukuitupuun hinta Latviassa on noin 44 euroa. Virossa havutukki maksaa sahan pihalla lähes 80 euroa.

Baltiassa puun hintojen heilahdukset ovat nopeampia kuin meillä. Samalla ero korkeimpien ja matalimpien hintojen välillä on suurempi kuin Suomessa tai Ruotsissa. Voimakkaat hintavaihtelut johtuvat muun muassa siitä, että suomalaiset ja ruotsalaiset metsäyhtiöt ostavat kovalla hintaa kuitupuueriä Baltiasta hillitäkseen kotimaista kysyntää ja sen myötä kohoavia kantohintoja.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Ruotsissa ilmestyvä maaseutusanomalehti ATL.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa