Kustannusten kasvu rasittaa metsäkoneyrityksiä, eniten vaikuttaa polttoaineen hintojen nousu

Koneissa käytettävä moottoripolttoöljy oli lokakuussa keskimäärin 1,6 kertaa kalliimpaa kuin vuosi sitten

Metsäkonealan kustannusten nousu jatkuu. Lokakuussa kustannukset kohosivat 4 prosenttia edelliskuusta, vuodentakaisesta nousua kertyi liki 17 prosenttia.

Vuodesta 2020 puunkorjuun kustannukset ovat nousseet 27 prosenttia ja haketuksen lähes 32 prosenttia.

Konekustannusten nousuun vaikuttaa ennen muuta polttoaineiden hintojen nousu. Koneissa käytettävä moottoripolttoöljy oli lokakuussa keskimäärin 1,6 kertaa kalliimpaa kuin vuosi sitten. Tilastokeskuksen kustannusindeksin mukaan metsäkoneissa käytettävä polttoöljy on nyt toiseksi korkeimmalla tasolla ikinä.

Muista kustannuksista eniten ovat kohonneet korot. Vuodessa korkokustannus on noussut 79 prosenttia. Myös koneiden huoltojen ja korjausten sekä siirtokuljetusten kustannukset ovat reippaassa 15–16 prosentin nousussa.

Lisäksi koneyritysten kustannuksia ovat lisänneet työntekijöiden matkat työmaille, jotka työnantajat ovat velvollisia järjestämään. Polttoaineen hinnannousut ovat nostaneet myös näiden kulkemisten kustannuksia reippaasti.

”Kulkeminen on kallistunut polttoaineiden hintojen nousun tahdissa. Tämäkin on ihan merkittävä kustannuserä puunkorjuutyössä”, toteaa Koneyrittäjien varatoimitusjohtaja Simo Jaakkola yhdistyksen tiedotteessa.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa