Kysely: ”Ihmiset eivät halua tuulipuistohankkeita lähelleen”

Luonnonvarakeskus kartoitti kansalaisten tuulivoimakantoja Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa.

Mitä kauempana tuulivoimalat sijaitsevat, sitä paremmin ne hyväksytään, Luonnonvarakeskuksen (Luke) tutkimuksesta selviää. Tutkimusaineisto kerättiin kansalaiskyselyllä Varsinais-Suomessa ja Satakunnassa eli maakunnissa, jossa on tuulivoimakeskittymiä ja väestötiheys suomalaisittain suurehko.

”Kyselyn tulokset viittaavat siihen, että ihmiset eivät halua tuulipuistohankkeita lähelleen riippumatta siitä, onko heillä itsellään arkipäivän kulkureiteiltä näkymiä puistoihin. Todennäköisesti ihmiset ovat huolissaan hankkeiden vaikutuksesta heidän omaisuutensa arvoon tai vaikkapa kyläyhteisöön”, tutkimusprofessori Eija Pouta Lukesta kertoo tiedotteessa.

Tuulivoimaloiden hyväksyttävyys pohjaa käsityksiin voimaloiden vaikutuksista. Maantieteellisen etäisyyden kasvaessa vastaajien suhtautumisessa painottuivat enemmän kuva tuulivoimasta puhtaana energiamuotona ja tulevaisuuden energiantuotannon mahdollisuudet. Lyhyemmillä etäisyyksillä suhtautumisessa painottuivat paikalliset konkreettiset vaikutukset.

Jo käytössä olevat tuulivoimalat koettiin hyväksyttävämpänä kuin vasta suunnitteilla olevat eli asenteet muuttuvat myönteiseen suuntaan ihmisten tottuessa tuulipuistoihin ja ajatukseen niistä. Toteutuksen myötä konkretia kasvaa ja osa uhkakuvista saattaa väistyä.

Tutkimus on julkaistu Journal of Environmental Policy & Planning -julkaisussa.

 

Kommentit (1)

  1. Olihan taas sellainen tutkimus jossa lopputulos ei ollut mitenkään epäselvä vaikka ei olisi tutkittukkaan.