Kysely: Kansalaisilta tukea metsäteollisuuden puolustamiselle EU:ssa

Vain vajaa neljännes Taloustutkimuksen kyselyyn vastanneista uskoi Suomen pystyvän vaikuttamaan riittävästi EU-lainsäädäntöön.

Tuoreen kyselyn mukaan valtaosa suomalaisista toivoo, että suomalaispäättäjät puolustaisivat metsäteollisuuden toimintaedellytyksiä EU:ssa. Taloustutkimuksen kyselyssä 45 prosenttia vastaajista oli täysin samaa mieltä, kun kysyttiin: ”Päättäjiemme tehtävä on puolustaa metsäteollisuuden edellytyksiä EU:ssa”. Jokseenkin samaa mieltä oli 29 prosenttia. Yhteensä 10 prosenttia oli täysin tai jokseenkin eri mieltä.

”Heinäkuussa julkaistun EU:n metsästrategian yhteydessä keskusteltiin siitä, onko oikein, että EU:ssa pyritään vaikuttamaan metsäisen maamme etujen turvaamiseksi. Nyt tehty tutkimus vahvistaa, että ainakin kansalaiset pitävät suomalaisen teollisuuden edellytysten puolustamista Brysselissä erittäin suotavana”, Metsäteollisuus ry:n toimitusjohtaja Timo Jaatinen sanoo.

Vastaukset erosivat eri puolueiden kesken.

”Eniten suomalaisen metsäteollisuuden etua pitäisi puolustaa perussuomalaisten kannattajien mielestä, toiseksi eniten keskustan. Vihreät ja Vasemmistoliitto erottuvat muista: Niiden kannattajista vähemmistö on sitä mieltä, että päättäjiemme pitää puolustaa suomalaisen metsäteollisuuden edellytyksiä EU:ssa”, Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Juho Rahkonen toteaa.

Kyselyn mukaan kansalaisten usko suomalaispäättäjien kykyyn vaikuttaa Suomen teollisuutta koskevaan lainsäädäntöön on heikko. Vain vajaa neljännes vastaajista uskoi, että Suomi pystyy vaikuttamaan riittävästi EU:sta tulevaan lainsäädäntöön.

Kyselyä varten Taloustutkimus haastatteli 2 883 henkilöä elokuussa.

Puukauppa Puukauppa

Kuvat