Lakot kävivät kalliiksi – sahauksessa liki neljänneksen pudotus

Alkuvuonna metsäteollisuuden tuotanto laski kaikissa päätuoteryhmissä.

Metsäteollisuuden tuotanto putosi tammi-maaliskuussa selvästi vuodentakaisesta. Laskua oli kaikissa päätuoteryhmissä, mutta suurinta pudotus oli mekaanisessa metsäteollisuudessa – sahaus laski 23 prosenttia ja vanerituotanto peräti 35 prosenttia. Paperin tuotannossa laskua kertyi 22 prosenttia, sellussa 18 prosenttia ja kartongissa 12 prosenttia.

Vastaavaa, kaikkia tuoteryhmiä koskevaa yhtäaikaista pudotusta ei viime vuosina ole nähty. Edellisen kerran yhtä merkittävä pudotus koettiin finanssikriisin aikaan vuosina 2008-2009.

Metsäteollisuus ry:n mukaan lasku selittyy osin suhdanteen heikentymisellä, mutta pääosin työmarkkinariidoilla. Mekaanisessa metsäteollisuudessa oli alkuvuonna neljän viikon lakko, paperiteollisuudessa lakko jäi kahteen viikkoon.

”Tuotantoluvut kertovat siitä, että työmarkkinakierros kävi metsäteollisuudelle kalliiksi. Lakkoherkkyys on työmarkkinajärjestelmän heikko lenkki ja heikentää Suomen kilpailukykyä”, Metsäteollisuus ry:n toimitusjohtaja Timo Jaatinen toteaa.

Koronakriisi ei tammi-maaliskuun tuotannossa todennäköisesti näy. Kriisi on lisännyt järjestön mukaan sellun, pehmopapereiden ja pakkaustuotteiden kysyntää.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa