Lisäbudjetista heruu rahaa kemeralle

Taimikoiden varhaishoitoon ja nuoren metsän hoitoon on taas tukea tarjolla.

Valtiovarainvaliokunnan maatalousjaos on päättänyt lisätä kemerarahoituksen myöntämisvaltuutta tälle vuodelle 30 miljoonalla eurolla. Samalla kemeramäärärahoja korotettiin 8,4 miljoonalla eurolla.

Lisäbudjettiin tuotu myöntämisvaltuus otetaan tulevien vuosien kiintiöstä. Lisämääräraha puolestaan on viime vuonna käyttämättä jäänyttä rahaa.

Myöntämisvaltuuden korotus mahdollistaa toukokuussa hakukieltoon asetettujen taimikoiden varhaishoidon ja nuoren metsän hoidon tukien haun avaamisen uudelleen. Näin metsänhoitotöitä päästäneen jatkamaan esteittä. Samalla hakukiellon metsureille aiheuttama lomautusuhka laantuu.

Ihan heti uusia hakemuksia ei voi alkaa rustata.

”Hakukiellon purkaminen edellyttää kemera-asetuksen muuttamista. Se valmistunee aikaisintaan elo-syyskuun vaihteessa”, arvioi metsäneuvos Marja Hilska-Aaltonen maa- ja metsätalousministeriöstä.

Jos keväällä laadittu kemerahanke jäi pieneksi, sitä voi vielä laajentaa, jos hakemus on jätetty ennen huhtikuun 18:tta päivää.

”Tällöin varhaishoidon ja nuoren metsän hoidon hankkeita voidaan laajentaa suunnitellusta”, kertoo rahoitus- ja tarkastuspäällikkö Ari Nikkola Metsäkeskuksesta.

Haettua laajemmankin hoitotyön on täytettävä kemeratukien myöntämiselle säädetyt ehdot. Lisäksi työ on toteutettava alkuperäiseen hakemukseen merkityssä ajassa.