Luke: Hinnoissa ja hakkuissa notkahdus, ensi vuonna kasvua

Kartonki nousee ensi vuonna Suomen tärkeimmäksi metsäteollisuustuotteeksi viennin arvolla mitattuna.

Hakkuut laskevat tänä vuonna Suomessa, Luonnonvarakeskus ennakoi. Yksityismetsissä laskua kertyy Luken suhdannekatsauksen mukaan 13 prosenttia viime vuodesta, valtion ja yhtiöiden metsissä hieman vähemmän. Kaikkiaan teollisuuspuun hakkuiden arvioidaan laskevan 12 prosenttia ja olevan 56 miljoonaa kuutiota.

Vuosikeskiarvona tukkipuiden kantohinnat alenevat tänä vuonna 2─4 prosenttia. Kuitupuiden kantohinnat pysyvät sen sijaan likimain samansuuruisina kuin viime vuonna. Yksityismetsätalouden bruttokantorahatulot laskevat tänä vuonna 1,8 miljardiin euroon. Hehtaarikohtainen liiketulos jää 110 euroon.

Ensi vuonna Luke odottaa hakkuiden taas kiihtyvän ja teollisuuspuun hakkuiden kasvavan 4 prosenttia. Tukkipuiden kantohintoihin povataan 3–4 prosentin kasvua, kuitupuulla kasvua kertynee 0–3 prosenttia. Yksityismetsissä hehtaarikohtainen liiketulos noussee 120 euroon hehtaarilla.

Sahaus kääntyy ensi vuonna nousuun

Hakkuiden laskun taustalla on muun muassa sahatavaran tuotannon lasku. Sitä taas selittävät metsäteollisuuden alkuvuoden työtaistelut ja koronapandemia. Pandemian vaikutukset näyttävät kuitenkin jääneen pelättyä pienemmiksi, Luke arvioi.

Luke arvioi sahatavaran tuotannon laskevan tänä vuonna 9 prosenttia ja vientimäärän 12 prosenttia. Ensi vuonna talouden ja rakentamisen elpyminen lisää sahatavaran tuotantoa 6 prosenttia ja vientiä 8 prosenttia.

Vanerin tuotanto ja vienti laskevat tänä vuonna 12 prosenttia viime vuodesta. Ensi vuonna tuotanto nousee 3 prosenttia ja vienti 9 prosenttia.

Kartonki ohittaa paperin

Paperin tuotanto laskee Suomessa tänä ja ensi vuonna. Luken mukaan laskua kertyy vuosina 2020-21 yhteensä lähes 40 prosenttia vuoteen 2019 verrattuna. Pudotuksen taustalla on kysynnän heikentyminen, ja työtaistelut ja kapasiteetin sulkemiset ovat voimistaneet laskua.

Myös kartonkituotanto laskee tänä vuonna. Kuluvan vuoden lopulla Oulussa käynnistyvä pintakartonkikone lisää tuotantoa kuitenkin merkittävästi ensi vuonna. Kartongin näkymät ovat positiiviset, ja viennin arvolla mitattuna se nousee ensi vuonna paperin ohi Suomen tärkeimmäksi metsäteollisuuden vientituotteeksi.

Sellun vienti laskee tänä vuonna 5 prosenttia ja tuotanto vielä enemmän. Ensi vuonna vienti kasvaa 5 prosenttia

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa