Luke: Kasvava kysyntä nostaa kantohintoja

Yksityismetsänomistajien kantorahatulot kasvavat tänä vuonna noin kahdeksan prosenttia.

Sahatavaran, sellun ja kartongin tuotannon kasvu lisää tänä vuonna metsäteollisuuden puun käyttöä. Luonnonvarakeskus (Luke) ennakoi suhdannetiedotteessaan käytön nousevan 64 miljoonaan kuutioon, mikä on kaksi miljoonaa kuutiota enemmän kuin viime vuonna.

Tukkien hakkuut nousevat kolme prosenttia 28 miljoonaan kuutioon ja kuitupuun kaksi prosenttia 36 miljoonaan kuutioon, mikä on uusi ennätys kuitupuun korjuussa.

Kysynnän kasvaessa myös puun hinnat nousevat. Luke arvioi, että kuusi- ja mäntytukin kantohinnat nousevat kuusi prosenttia, koivutukilla nousu jää kolmeen prosenttiin. Näin ollen kuusitukin ennakoitu keskikantohinta (61 euroa kuutiolta) on korkeampi kuin kertaakaan sitten vuoden 2007.

Kuusikuidun hinnan arvioidaan nousevan viisi prosenttia, mäntykuidun kuusi prosenttia ja koivukuidun viisi prosenttia.

Yksityismetsänomistajan kantorajatuloja hintojen ja hakkuumäärien kasvu lisää noin kahdeksan prosenttia.

Sellun vienti kasvaa

Puun kysynnän kasvun taustalla on niin sahatavaran, sellun kuin kartongin tuotannon kasvu. Näitä puolestaan vauhdittaa maailmantalouden kasvu, metsäteollisuustuotteiden kasvava kysyntä ja kotimaan metsäteollisuuden investoinnit.

Sahatavaratuotannon ennakoidaan nousevan tänä vuonna 12,2 miljoonaan kuutioon, mikä on 500 000 kuutiota enemmän kuin viime vuonna. Vientimäärä noussee 9,7 miljoonaan kuutioon ja myös viennin keskihinnan ennakoidaan hieman kohoavan.

Myös vanerin tuotanto ja vienti kasvavat, mutta viennin keskihinta jää viimevuotiselle tasolle.

Sellun ja kartongin tuotanto sekä vienti kasvavat, myös keskihinnat kasvavat. Sellun vienti on lisääntynyt viime vuosina selvästi, tänä vuonna se noussee jo 22 prosenttiin massa- ja paperiteollisuuden viennin arvosta.

Paperien hinnat paranevat, mutta tuotanto ja vienti jäävät silti viime vuodesta.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa