Luonnonvarakeskuksen (Luke) kyselytutkimuksen mukaan metsähakkeen kulutuksen romahdusta ei ole odotettavissa seuraavan kymmenen vuoden aikana. Vaihtoehtoisten energianlähteiden yleistyminen kuitenkin lisää metsähakkeen käyttömäärän vaihtelua.
Luken tutkimuksessa arvioitiin metsähakkeen käyttömäärän kehitystä suomalaisissa lämpö- ja voimalaitoksissa lyhyellä ja keskipitkällä aikavälillä. Tulosten mukaan metsähakkeen käyttö voi nousta 11,4 miljoonaan kiintokuutiometriin vuoteen 2026 mennessä, mutta vuoteen 2033 mennessä kulutuksen odotetaan laskevan 9,7 miljoonaan kuutiometriin.
”Suomessa metsähakkeen kuten muunkin uusiutuvan energian käyttöä on lisätty poliittisella ohjauksella. Vaikka uusiutuvaa energiaa tuotetaan entistä enemmän, myös fossiilisten polttoaineiden kulutus on edelleen merkittävää. Metsähakkeen merkitys lämmön- ja sähköntuotannossa ei vähene nopeasti”, kertoo tutkija Tuomas Niinistö Lukesta.
Tutkimuksen ennusteet perustuvat oletukseen, että sääolosuhteet pysyisivät vuoden 2023 kaltaisina. Tuolloin metsähaketta kului lämpö- ja voimalaitoksissa 11 miljoonaa kuutiometriä.
2030-luvulla metsähakkeen käyttö voi vähentyä, kun energiantuotannon teknologiat kehittyvät ja hukkalämpöjen hyödyntäminen yleistyy. Jos suunnitellut vihreän vedyn investoinnit toteutuvat, tuotannosta syntyvä hukkalämpö voi paikallisesti kattaa merkittävän osan tarvittavasta kaukolämmöstä ja vähentää metsähakkeen kulutusta.
Tutkimuksen tulokset perustuvat Luonnonvarakeskuksen kyselyyn, joka lähetettiin huhtikuussa 2024 puun energiakäytön tilastokyselyn vastaajille.
Jos ajankohtaiset metsäasiat kiinnostavat, tilaa Metsälehti tästä.
Kommentit
Ei vielä kommentteja.
Haluatko kommentoida artikkelia? Voidaksesi kommentoida artikkelia sinun tulee kirjautua sisään.
Kirjaudu sisään