Luke: Suhdannehuippu ohi, hakkuut laskevat

Tukkien hinnat heikentyvät, kuitupuun nousevat, suhdannekatsauksessa ennustetaan.

Puun käyttö Suomessa on toistaiseksi vakaantunut, Luonnonvarakeskuksen suhdannekatsauksessa arvioidaan. Puuvarastojen purkamisen ja puun tuonnin kasvun takia hakkuut kuitenkin laskevat tänä vuonna noin 5 prosenttia 65 miljoonaan kuutioon. Tukkien hakkuissa laskua kertynee 7 prosenttia, kuitupuulla 4 prosenttia.

Havutukkien kantohintojen ennakoidaan laskevan 6–7 prosenttia ja koivutukin 4 prosenttia, mutta kuitupuun nousevan 1–2 prosenttia. Myös hakkeen käytön ja keskimääräisen laitoshinnan odotetaan hieman nousevan.

Tukin hintojen laskua selittyy sahatavaran vientihintojen heikentymisellä. Hintojen ennakoidaan laskevan noin 4 prosenttia viime vuoden suhdannehuipusta. Vienti Kiinaan on vähentynyt, mutta Saksan ja Pohjois-Afrikan vienti on kasvanut. Luken mukaan Suomen sahatavaratuotanto vähenee tänä vuonna hieman ja jää 11,6 miljoonaan kuutioon.

Vanerin tuotanto ja vienti pysyvät lähes viime vuoden tasolla, mutta viennin keskihinta noussee hieman.

Sellun tuotanto pysyy viime vuoden tasolla, mutta viennin odotetaan edelleen kasvavan, vaikka viennin keskimääräinen yksikköhinta kutistuu viime vuodesta. Hinta säilyy silti yhä korkeana. Paperin keskimääräinen vientihinta sen sijaan nousee hieman, mutta tuotanto- ja vientimäärät laskevat. Kartongin tuotanto- ja vientimäärät sekä keskimääräinen vientihinta kasvavat, mutta selvästi hitaammin kuin viime vuonna.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa

Kuvat