Maanmittauslaitos aloitti jättiurakan – kaikki tie- ja rasiteoikeudet kartalle

Perusparannuksessa korjataan vuosien aikana kiinteistörekisteriin syntyneitä puutteita ja epätarkkuuksia.

Maanmittauslaitos on ryhtynyt mittavaan kiinteistörekisterin parannushankkeeseen. Tarkoitus on kaivaa arkistoista Suomen kaikki tie- ja rasiteoikeudet ja tuoda ne näkyviin kiinteistörekisterikartalle. Hankkeella korjataan vuosien aikana rekisteriin syntyneitä puutteita ja epätarkkuuksia.

”Työ kattaa kaikki kiinteistön tie- ja rasiteoikeudet. Jatkossa asiakas näkee omistamansa kiinteistön tieoikeudet ja rasitteet sähköisen asiointipalvelumme kautta”, sanoo Maanmittauslaitoksen palvelupäällikkö Salli Mylly tiedotteessa.

Asiakkaita pystytään myös palvelemaan nopeammin, koska tietoja ei tarvitse enää varmistaa vanhoista toimitusasiakirjoista.

Kymmenen vuoden urakka

Rekisterin perusparannus on jo käynnistynyt Kouvolan, Kuopion ja Oulun kunnissa. Seuraavaksi vuorossa on Mustasaari. Kaikkiaan työn on arvioitu kestävän noin kymmenen vuotta.

Hankkeessa ei perusteta uusia tieoikeuksia eikä rasitteita. Tiehen, johon on aikaisemmin perustettu tieoikeus, voidaan kuitenkin ehdottaa uusia kiinteistöjä tiekunnan tielle tai yleiselle tielle pääsemiseksi, Maanmittauslaitokselta kerrotaan.

Kun työ jollakin alueella alkaa, kaikki maanomistajat saavat Maanmittauslaitokselta kirjeen, jossa on kerrottu kiinteistön tieoikeudet ja rasitteet. Jos kaikki on kunnossa, kiinteistönomistajan ei tarvitse tehdä mitään. Huomautukset tai tarkennukset voi tehdä kirjeessä mainitulle henkilölle.

Kiinteistörekisteriä on pidetty jo 200 vuotta. Tieoikeuksia on kirjattu vanhoihin rekisterikirjoihin ja piirretty vanhoihin karttoihin vaihtelevasti. Tiloja jaettaessa vanha tieto ei ole aina siirtynyt. Niinpä nykyisen rekisterin tiedot eivät ole täsmällisiä.