Maatalous painoi Deereä

Yhtiön maanrakennus- ja metsäkoneiden myynti kasvoi huhtikuussa päättyneellä vuosineljänneksellä, mutta maatalouskoneiden kauppa laski reippaasti.

Maatalous- ja metsäkonejätti John Deeren tulos heikkeni huhtikuussa päättyneellä vuosineljänneksellä. Yhtiön nettovoitto putosi 690 miljoonaan dollariin (630 miljoonaa euroa), mikä on liki 300 miljoonaa dollaria vähemmän kuin vuotta aiemmin. Liikevaihto laski liki viidenneksellä 8,2 miljardiin dollariin.

Tuloksen lasku selittyy maatalouskoneiden heikolla menekillä. Siellä myynti putosi peräti neljänneksen. Sen sijaan maanrakennus- ja metsäkonedivisioonan myynti parani muutaman prosentin. Liikevoittoa kertyi 189 miljoonaa dollaria, vajaat 60 miljoonaa dollaria enemmän kuin vuotta aiemmin.

Yhtiön mukaan maanrakennus- ja metsäkoneiden myynnin kohentuminen heijastaa Yhdysvaltain talouden kasvua ja uudisrakentamisen piristymistä. Yhdysvaltojen ja myös Euroopan kohentunut tilanne tasoittaa muun maailman laskevaa suuntaa, Deere arvioi.

Maatalouskoneiden reippaasta laskusta huolimatta yhtiö on luottavainen loppuvuoden suhteen.

-John Deere odottaa olevansa vakaasti kannattava vuonna 2015, joka maataloussektorin supistumisesta huolimatta kuuluu yhtiön vahvimpiin liikevaihdon ja nettovoiton osalta, yhtiön hallituksen puheenjohtaja ja pääjohtaja Samuel R. Allen arvioi.

METSÄLEHTI