Mekaanisen metsäteollisuuden lakot päättyivät – sovintoesitys hyväksytty

Kiky-tunnit poistuvat, mutta työnantajat voivat lisätä palkallista työaikaa.

Työtaistelut sahoilla ja puutuotetehtailla ovat päättyneet ja työt taas käynnistyneet. Teollisuusliitto ja Metsäteollisuus ry hyväksyivät eilen sovintoesityksen sekä mekaaniseen metsäteollisuuteen että puusepänteollisuuteen. Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala antoi esityksen lauantaina. Teollisuusliitto oli hylännyt sovittelijan aiemman esityksen.

”Nyt saavutettu sopu on parasta, mitä näissä oloissa oli satavissa. Sovintoesitys poistaa kuitenkin talkootunnit eli 24 kikytuntia sopimuksista. Niin ikään se turvaa ansioiden kasvun sopimuskaudella”, Teollisuusliiton varapuheenjohtaja Turja Lehtonen sanoo.

Esitys tuo sopimusaloille yleistä linjaa noudattavat 3,3 prosentin palkankorotukset. Sopimuksen mitta on 25 kuukautta.

Vaikka kiky-tunnit poistuivat, työnantajat voivat lisätä palkallista työaikaa kolmen työpäivän verran.

”Nyt sahoilla ja vaneritehtailla voidaan parhaimmillaan lisätä tuotantoa. Ratkaisut tukevat työllisyyttä, sillä lisätuotanto voi mahdollistaa lisätyön tarjoamisen”, Metsäteollisuus ry:n työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmén toteaa.

Lakot mekaanisessa metsäteollisuudessa kestivät neljättä viikkoa tämän vuoden puolella. Lisäksi lakkoiltiin viime vuoden lopulla ja työnantaja turvautui työsulkuun.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa