Metsähallitus mukaan pökkelötalkoisiin

Tavoitteena on tehdä puunkorjuun yhteydessä 100 000 tekopökkelöä eri puolilla Suomea.

Metsähallitus ryhtyy omalta osaltaan tuomaan helpotusta tikkojen ja muiden kolopesijöiden asuntopulaan tekemällä puunkorjuun yhteydessä satatuhatta tekopökkelöä.

”Viimeisimmässä uhanalaisarviossa vähentyneeksi todetut hömö- ja töyhtötiainen tekevät pesänsä useimmiten pystyyn lahonneisiin koivupökkelöihin. Luomme keinotekoisesti pystyyn kuolevaa ja myös pystyssä pitkään pysyvää puustoa metsiin”, Metsähallituksen metsätalousyhtiön ympäristöasiantuntija Maarit Kaukonen kertoo.

Tekopökkelö on muutaman metrin korkeudelta katkaistu järeä puu, joka jätetään pystyyn puunkorjuun yhteydessä. Se voi olla katkaisuhetkellä elävä tai kuollut.

”Latva katkaisemalla varmistetaan, että puu pysyy jatkossakin pystyssä ja tarjoaa lahotessaan elinympäristön lukuisille kolopesijöille, laajalle hyönteis- ja kääpäkirjolle sekä jäkälille”, kestävän kehityksen päällikkö Antti Otsamo toteaa.

”Jotta pökkelöön tulee ekologista toimivuutta ajatellen riittävästi tilavuutta, pituutta on oltava vähintään 3–5 metriä.”

Lähes 800 harvinaistunutta metsälajia on riippuvaisia lahopuusta. Tekopökkelöitä tehdään eniten Etelä-Suomeen, missä lahopuuta on vähiten.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luonto Luonto

Keskustelut

Kuvat