Metsäkanalintujen riistakolmiolaskennat jatkuvat ensi tiistaihin asti

Viime vuosina metsäkanalintujen kannat ovat laskeneet. Suomen riistakeskuksen mukaan kantojen kehitystä on syytä tarkkailla.

Kuvaaja: Hannu Huttu
Kuvaaja: Hannu Huttu

Metsäkanalintujen riistakolmiolaskennat ovat parhaillaan käynnissä ja jatkuvat ensi tiistaihin 2.8. asti, kertoo Suomen riistakeskus. Kolmioiden laskentaa aikaistettiin viime vuodesta, jotta tuloksia ehditään hyödyntämään päätettäessä tulevan metsästyskauden ajankohdista elokuun alkupuolella.

Laskentoja tekevät vapaaehtoiset metsästäjät ja tulokset voi ilmoittaa riistakolmiot.fi-nettisivuille. Riistakeskus toivoo mahdollisimman monen osallistuvan laskentaurakkaan.

Edellisvuoden laskennoissa selvisi, että kaikkien kanalintulajien tiheydet olivat laskeneet jo paria vuotta perätysten. Lajien yhteistiheys oli keskimäärin noin 60 prosenttia verrattuna kannan huippuvuosiin.

Viime kesänä erityisesti viileän ja sateisen sään epäiltiin aiheuttaneen poikaskuolemia. Myös pienpetojen määrä ja ravinto vaikuttivat kannan kehitykseen.

Kannan aleneminen ei ollut vielä huolestuttavalla tasolla, mutta riistakeskuksen mukaan tilannetta on hyvä tarkkailla.

Metsäkanalintujen määrät vaihtelevat usein hyvin paljon eri vuosien välillä. Näyttäisi siltä, että parinkymmenen vuoden tauon jälkeen kannan vaihtelut ovat jälleen alkaneet seurata jaksottaisia syklejä.

Kuva: Hannu Huttu

METSÄLEHTI