Metsäsektori yhä Suomen biotalouden moottori

Biotalous tuottaa entistä enemmän mutta työllistää vähemmän.

Metsäsektori on säilyttänyt asemansa Suomen biotalouden tärkeimpänä toimialana, kertoo Luonnonvarakeskus (Luke). Näin siitä huolimatta, että suurimpia kasvuprosentteja saavutettiin vuonna 2016 muilla toimialoilla, kuten uusiutuvan energian tuotannossa ja kemianteollisuudessa.

Biotaloustuotteiden osuus Suomen tavaraviennistä on yhteensä noin kolmannes, ja siitä metsätuotteet vastaavat yksin yli 70 prosentista.

Vuonna 2016 biotalouden osuus kansantalouden kokonaistuotoksesta oli 16 prosenttia ja arvonlisäyksestä 12 prosenttia. Biotalouden kokonaistuotos nousi 64,4 miljardiin euroon. Siinä oli reaalikasvua seitsemän prosenttia edeltäneeseen viisivuotiskauteen verrattuna.

Metsätalous ja -teollisuus muodostivat yhdessä 38 prosenttia biotalouden tuotoksesta.

”Biotalouteen tehdyt investoinnit ovat kasvaneet keskimääräistä enemmän, mikä luo edellytyksiä kasvulle lähivuosina”, toteaa johtava asiantuntija Martti Aarne Lukesta.

Vuonna 2016 biotalousinvestoinnit nousivat 5,3 miljardiin euroon, eli reaalisesti 22 prosenttia suuremmiksi kuin edeltäneellä viisivuotiskaudella.

Samaan aikaan biotalouden työllisten määrä on laskenut koko 2010-luvun, ja vuonna 2016 biotalouden toimialoilla työskenteli yhteensä noin 304 000 henkilöä.

Lasku johtuu ennen muuta maatalouden ja metsäteollisuuden työllisyyden vähenemisestä. Työllisyys on kuitenkin lisääntynyt muun muassa energiasektorilla ja luontomatkailussa.

”Biotalousstrategian työllisyystavoitteet näyttävät karkaavan yhä kauemmaksi”, arvioi Martti Aarne.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa