Metsäteollisuus: Ennätyksellinen puukauppavuosi

Puun hintakehitys huolettaa metsäteollisuuden etujärjestöä.

Metsäteollisuus osti viime vuonna puuta ennätyksellisen paljon vuonna 2018. Metsäteollisuus ry:n jäsenyritykset ostivat vuonna 2018 yksityismetsistä 43,4 miljoonaa kuutiota puuta – 23 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna.

Ostomääriä kasvattivat myös alueelliset lumituhot, joita korjattiin läpi vuoden.

”Kulunut vuosi oli myös korjuuolosuhteiltaan erittäin hyvä”, Metsäteollisuus ry iloitsee tiedotteessa.

Tukkipuuta ostettiin 19,9 miljoonaa kuutiota, 27 prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna. Kuitupuun ostomäärä, 21,9 miljoonaa kuutiota, oli 20 prosenttia edellisvuotta suurempi.

Puun hintaan metsäteollisuuden etujärjestö ei sen sijaan ole tyytyväinen. Sen mukaan Suomessa on kilpailijamaihin verrattuna korkeat puuraaka-aineen kustannukset.

”Puuraaka-aineen kansainvälisesti kova kustannustaso uhkaa erityisesti sahatavaratuotantoa, jolla raaka-ainekustannusten osuus on kaksi kolmasosaa tuotantokustannuksista”, järjestö murehtii.

Mänty- ja kuusitukin vuoden 2018 keskimääräinen kantohinta nousi 11 prosenttia edellisvuodesta ja koivutukin kantohinta kahdeksan prosenttia. Kuitupuun kantohinnat nousivat noin 10 prosenttia.

Joulukuussa mäntytukista maksettiin keskimäärin 62 euroa kuutiolta, ja hinta vaihteli alueittain ja hakkuutavoittain 40 ja 67 euron välillä. Kuusitukin keskihinta oli 66 euroa kuutiolta vaihdellen 41 ja 70 euron välillä. Koivutukin keskihinta oli 47 euroa kuutiolta ja vaihteli 35 ja 53 euron välillä. Kuitupuiden keskikantohinta oli 17–19 euroa kuutiolta ja hinta vaihteli 11 ja 22 euron välillä.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa