Metsäteollisuus: Kilpailukyky vaarassa

Energianveron palautusten poistaminen vaikuttaisi suomalaistehtaiden menestykseen kansainvälisillä markkinoilla, Pöyryn selvityksessä todetaan.

Energiaveron palautuksella on merkitystä suomalaistehtaille, Pöyryn tuoreessa selvityksessä todetaan. Palautuksen poistaminen teollisuudelta nostaisi sähkön ja polttoaineiden hankintakustannuksia merkittävästi, jolloin energian hinta nousisi huomattavasti korkeammaksi moneen kilpailijamaahan verrattuna. Se vaikuttaisi väistämättä suomalaistehtaiden kilpailukykyyn ja kannattavuuteen kansainvälisillä markkinoilla, selvityksessä arvioidaan.

Eri EU-maissa on käytössä erilaisia energiapolitiikan ohjauskeinoja, joilla parannetaan teollisuuden kilpailukykyä. Keskeisimpiä keinoja ovat teollisuuden energiaverohuojennukset ja päästökauppakompensaatio. Tällä hetkellä sähkön ja polttoaineiden kokonaiskustannukset ovat Suomessa samalla tasolla tai korkeammat kuin monissa keskeisissä kilpailijamaissa Euroopassa, Pöyry selvittää.

Valtion taloudellinen tutkimuskeskus (Vatt) julkaisi kesällä tutkimuksen, jonka mukaan palautukset eivät ole parantaneet teollisuuden kilpailukykyä.

METSÄLEHTI

Puukauppa Puukauppa