Metsäteollisuus: Kuitupuun hinnat nousivat viime vuonna liki kolmanneksella

Puukauppa hidastui vilkkaan alkuvuoden jälkeen.

Puukauppa käynnistyi viime vuonna reippaasti, mutta hiljeni kesän jälkeen. Metsäteollisuus ry:n jäsenyritykset ostivat viime vuonna yhteensä 33 miljoonaa kuutiota puuta, mikä on 8 prosenttia vähemmän kuin edellisvuonna. Tukkien ostot laskivat 11 prosenttia 14,5 miljoonaan kuutioon ja kuitupuun 4 prosenttia runsaaseen 17 miljoonaan kuutioon.

Vaikka ostomäärä pieneni, hinnat paranivat. Metsäteollisuuden mukaan havutukkien kantohinta nousi 4–6 prosenttia edellisvuodesta ja koivutukin peräti 17 prosenttia. Kuitupuun kantohinnoissa nousua kertyi 23–30 prosenttia.

Joulukuussa mäntytukista maksettiin keskimäärin 68 euroa kuutiolta hinnan vaihdellessa alueittain ja hakkuutavoittain 43 ja 74 euron välillä. Kuusitukin keskihinta oli 71 euroa kuutiolta, ja hinta vaihteli 44 ja 74 euron välillä. Koivutukin keskihinta oli 58 euroa kuutiolta, ja hinta vaihteli 37 ja 65 euron välillä. Kuitupuiden keskikantohinta oli 25–27 euroa kuutiolta, ja hinta vaihteli 18 ja 29 euron välillä.

Hankintapuuta teollisuus osti viime vuonna 2,4 miljoonaa kuutiota, josta yli 75 prosenttia oli kuitupuuta. Hankintapuun osuus oli 7 prosenttia kaikista kaupoista. Se oli samaa luokkaa myös edellisvuonna.

Sellutehtaan verran puuta polttoon

Metsäteollisuus muistuttaa, että Venäjän puuntuonnin päätyttyä kilpailu kotimaisesta puusta on kiristynyt. Teollisuutta huolestuttaa etenkin se, että jalostuskelpoista puuta on päätynyt polttoon aiempaa enemmän, jopa 2–3 miljoonaa kuutiota. Saman verran puuta käyttää keskikokoinen sellutehdas vuodessa.

Metsäteollisuus toivoo, että energiapuu haettaisiin nuorista metsistä.

”Suomessa on edelleen paljon nuoren metsän hoito- ja ensiharvennuskohteita rästissä. Metsien elinvoiman ja kasvun sekä metsäteollisuuden tuomien vientitulojen varmistamiseksi on tärkeää, että energiapuunkorjuu suuntautuu nuoriin metsiin”, sanoo Metsäteollisuus ry:n metsäjohtaja Karoliina Niemi tiedotteessa.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa