Tekstiiliteollisuus kiinnostui osmankäämistä, viljely voisi tuoda lisätuloa maanomistajille

Osmankäämistä kehitellään täyteainetta tyynyihin ja talvitakkeihin.

Osmankäämin höytyvää voidaan hyödyntää esimerkiksi täytemateriaalina. (Kuva: Fluff Stuff)
Osmankäämin höytyvää voidaan hyödyntää esimerkiksi täytemateriaalina. (Kuva: Fluff Stuff)

Osmankäämille voisi löytyä käyttöä uusia raaka-aineita etsivästä tekstiiliteollisuudesta. Osmankäämiä voitaisiin hyödyntää esimerkiksi tekstiilien täytteenä, vaihtoehtona polyesterille tai ankanuntuvalle.

Suomalainen materiaalien kehittämiseen keskittyvä startup-yritys Fluff Stuff on jalostanut osmankäämin höytyvästä tyynyjen ja talvitakkien täytettä.

”Osmankäämin kaupalliset mahdollisuudet on tiedostettu, ja olemme nyt lähestymässä tekstiilitäytteen lanseerausta”, kertoo Fluff Stuffin perustaja Tea Auramo tiedotteessa.

Uusi tulonlähde maanomistajille

Maanomistajille osmankäämin viljely voisi tarjota uuden tulonlähteen, projektipäällikkö Eveliina Oinas Suomen metsäkeskuksesta arvioi. Hän vetää Hyvinvointia ja makuja Pirkanmaan metsistä -hanketta.

Osmankäämiä voisi viljellä esimerkiksi turvemailla soiden ennallistamisen yhteydessä. Viljely auttaisi sitomaan hiiltä sekä estämään järvien ja rantojen rehevöitymistä sitomalla vesistöön valuvia ravinteita.

”Turvesoiden ennallistamisella osmankäämin viljelyyn olisi positiivisia vaikutuksia Suomen ilmastopäästöihin”, Oinas sanoo.

”Alalta puuttuu väliportaita”

Hyvinvointia ja makuja Pirkanmaan metsistä -hanke edesauttaa luonnon raaka-aineiden tehokkaampaa saatavuutta ja hyödyntämistä. Lisäksi hanke pyrkii lisäämään tuottajien osaamista ja yhteyksiä tukkuportaaseen.

”Hankkeen yksi tärkeimmistä tavoitteista on metsänomistajien ja luontoalan yrittäjien yhteistyön kehittäminen. Suomalaisella luonnontuotealalla on huikeat kasvumahdollisuudet, kunhan tietyt haasteet onnistutaan selättämään. Alalta puuttuu vielä ostajia ja tuottajia yhdistäviä väliportaita, joka jalostaisivat raaka-aineet yritysten tarvitsemaan muotoon”, Oinas sanoo.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänomistus Metsänomistus