Metsäteollisuus: Lakkoilulla rapautetaan suomalaisen tuotannon kilpailukykyä

Mekaanisen metsäteollisuuden lakko pysäyttää sahoja ja puutuotelaitoksia joulukuussa.

Teollisuusliitto ilmoitti sunnuntaina joulukuulle kaavailluista työtaisteluista. Lakko järjestetään 9.- 11.12. ja siihen menee työntekijöitä kymmeneltä Teollisuusliiton sopimusalalta, muun muassa mekaanisesta metsäteollisuudesta. Lakko koskee yhteensä noin 35 000 työntekijää.

Metsäteollisuuden mielestä toiminta tähtää vientiteollisuuden sopimusneuvottelujen kriisiyttämiseen.

”Päätös katkaista neuvottelut etuajassa ja antaa saman tien lakkovaroitus, on poikkeuksellinen toimi”, Metsäteollisuus ry:n työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmén sanoo.

Hän muistuttaa, että lakkoilulla ei vauhditeta neuvottelusovun löytymistä vaan ainoastaan rapautetaan entisestään suomalaisen tuotannon kilpailukykyä. Ja esimerkiksi mekaanisessa metsäteollisuudessa jo pelkkä lakonuhka voi tuottaa tilaus- ja asiakasmenetyksiä.

”Työantaja hakee konfliktia tosissaan”

Metsäpuolella lakko koskee muun muassa Stora Enson, UPM:n, Metsä Groupin ja Versowoodin sahoja sekä puutuotelaitoksia.

”On todella valitettavaa, että joudumme turvautumaan näin koviin otteisiin, mutta muukaan ei nyt näytä auttavan”, Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto sanoo.

Liiton mukaan suurimmat kiistat koskevat työaikaa, erityisesti niin sanotun kiky-sopimuksen tuomia lisätunteja ja arkipyhiä. Lisäksi työnantajaliitot ovat tuoneet moniin neuvottelupöytiin myös periaatteellisia heikennysesityksiä, kuten jäsenmaksuperinnän lopettamisen.

”Näyttää siltä, että työnantajaleiri hakee nyt konfliktia tosissaan ja laajalla rintamalla. Siinä ei ilmeisesti työtaisteluista johtuva kilpailukykyhaitta paljon vaakakupissa paina”, Aalto toteaa.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa

Kuvat