Metsäteollisuus pettyi EK:n ratkaisuun

Jos kuljetusketju ei sitoudu kilpailukykysopimukseen, sopimus jää torsoksi, Metsäteollisuus ry arvioi.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK katsoi viime perjantaina kilpailukykysopimuksen kattavaksi, vaikka kuljetusketju ei sään mukana olekaan. EK suositteli samalla jäsenliitoilleen kilpailukykysopimuksen soveltamisneuvottelujen aloittamista.

Metsäteollisuus ry:n mukaan EK:n tulkinta sopimuksen kattavuudesta on riittämätön.

”Olemme erittäin pettyneitä EK:n päätökseen jättää merkittävä vientiala yksin sille elintärkeässä kysymyksessä. Sopimuksen tarkoituksena on ollut nimenomaan Suomen viennin kilpailukyvyn parantaminen”, Metsäteollisuus ry:n hallituksen puheenjohtaja ja UPM:n toimitusjohtaja Jussi Pesonen toteaa.

Hänen mukaansa kilpailukykysopimuksen vaikutukset vientiyritysten kilpailukykyyn jäävät kauaksi siitä, mitä tavoiteltiin. Ja jos kuljetusketjua ei saada sitoutumaan kilpailukyvyn parantamiseen, jää sopimus torsoksi.

Metsäteollisuus aikookin ottaa asian vielä EK:ssa uudelleen esiin.

Metsäteollisuus aloittaa kuitenkin alakohtaiset neuvottelut. Ne toteutetaan siten, että kaikilla metsäteollisuuden sopimusaloilla varmistetaan yritysten tuottavuuden kehittyminen 24 tunnin työajan reaalisella lisäyksellä. Samalla EK:n on varmistettava SAK:n kanssa, että kuljetusketju on mukana sopimuksessa.

Toukokuussa järjestö sitten arvioi, onko sillä edellytykset hyväksyä kilpailukykysopimus. Ratkaisuun vaikuttaa alakohtaisissa neuvotteluissa edistyminen, keskusjärjestöjen toimet kuljetusketjun mukaan saamiseksi ja vielä hallituksen kehysriihen päätökset.

METSÄLEHTI