MTK: Kemeran leikkaukset valitettavia

Maa- ja metsätalousministeriön kaavailuissa juurikäävän torjunnan ja terveyslannoitusten tuet lopetettaisiin kokonaan, lisäksi muun muassa nuoren metsän hoidon, suometsien hoidon ja metsäteiden tukiehtoja kiristämällä. MTK harmittelee leikkauksia mutta pitää niitä väistämättöminä.

Kemeratukea ollaan leikkaamassa 15 miljoonalla eurolla, mikä laittaa vasta kesällä käynnistyneen uudenkin kemeran uusiksi. MTK pitää leikkauksia valitettavina, mutta väistämättöminä.

Maa- ja metsätalousministeriön kaavailuissa juurikäävän torjunnan ja terveyslannoitusten tuet lopetettaisiin kokonaan, lisäksi muun muassa nuoren metsän hoidon, suometsien hoidon ja metsäteiden tukiehtoja kiristämällä. Ennalleen jäisi vain taimikon varhaishoidon tuki.

Leikkaukset painottuvat Etelä-Suomeen.

-Se on oikein. Kemeran uudistushan kurmotti Pohjois-Suomea kunnolla, MTK:n metsäasiantuntija Lea Jylhä totesi.

Järjestö on löytänyt uudesta kemerasta jo ongelmiakin. Nuoren metsän hoidon ja rankojen keräilyn tuki näyttäisi ohjautuvan turhan järeisiin kohteisiin, jolloin tuesta tulee kuitupuun hintatukea. Tähän viittaisi sekin, että ensiharvennusten kuitupuun hinta putosi yllättäen keväällä. MTK esittää, että läpimittaa laskettaisiin 14 senttiin, jolloin tuen piiristä karsiutuisivat muutenkin kannattavat ensiharvennusleimikot.

Harmillista on sekin, että muutosvuosi on tuonut runsaasti kemerahakemuksia ja ruuhkauttanut Metsäkeskuksen. Keväällä päättyneen vanhan kemeran aikaisia tukihakemuksia siirtyy korvattavaksi ensi vuodelle noin 20 miljoonan euron edestä ja nykyisen kemeran maksatuksia ennakoidaan siirtyvän ensi vuodelle 5 miljoonan euron edestä.

– Tämä tarkoittaa, että melkein puolet ensi vuoden kemerarahoista on jo käytetty, Jylhä toteaa.

Lakiesitystä uusitusta kemerasta odotetaan lausuntokierrokselle loppusyksystä. Voimaan uusi laki tullee ensi vuoden alkupuolella.

METSÄLEHTI