MTK: Kemeratukien myöntämiseen tarvitaan uusi ratkaisu

”Tilanne on omituinen. Rahaa on, mutta sitä ei varmuuden vuoksi saa jakaa, koska pelätään, että se loppuu”, MTK:n metsäjohtaja Juha Hakkarainen arvioi.

MTK kaipaa joustavampaa budjetointia kemeratukien myöntämiseen. Maa- ja metsätalousministeriö ilmoitti eilen, että kemeratukien myöntäminen keskeytetään osin loppuvuodeksi. Keskeytys koskee taimikon varhaishoidon, nuoren metsän hoidon ja terveyslannoituksen tukia.

”Tilanne on omituinen. Rahaa on, mutta sitä ei varmuuden vuoksi saa jakaa, koska pelätään, että se loppuu”, MTK:n metsäjohtaja Juha Hakkarainen toteaa.

Kemerahakemuksia on tullut runsaasti ja niissä haettu rahamäärä näyttää ylittävän tälle vuodelle budjetoidut varat. MTK:n mukaan ongelma on siinä, että kaikkia haettuja hankkeita ei todennäköisesti toteuteta tänä vuonna, mutta silti ne kuluttavat myöntövaltuutta ja keskeyttävät tukien jakamisen.

Myöntövaltuusmalliin tarvitaankin uusi ratkaisu, järjestö vaatii. Hakkaraisen mukaan voitaisiin siirtyä kalenterivuosittaisesta myöntövaltuudesta koko kehyskauden mittaiseen myöntövaltuuteen.

”Jos myöntövaltuusmalliin ei löydetä uutta ratkaisua, meillä on sama ongelma käsillä ensi keväänä jo maaliskuussa. Tämä tempoileva malli johtaa siihen, että nuoret metsät jäävät hoitamatta ja metsurit joutuvat kortistoon”, Hakkarainen sanoo.

METSÄLEHTI