Okakaarnakuoriaiset osasyy viime kesän mäntykuolemiin lounaisrannikolla

Männynjuurikääpä sekä kuuma kesä heikensivät puut vastustuskyvyttömiksi okakaarnakuoriaiselle.

Lounaisrannikolla viime kesän aikana havaitut mäntykuolemat olivat Luonnonvarakeskuksen (Luke) mukaan usean tekijän summa. Kuolleet puut ovat olleet todennäköisesti männynjuurikäävän sekä poikkeuksellisen kuuman ja kuivan kesän heikentämiä ja siksi vastustuskyvyttömiä okakaarnakuoriaiselle.

”Okakaarnakuoriainen on todennäköisesti ensin iskeytynyt puihin, joiden juuristo on ollut jo valmiiksi männynjuurikäävän ja/tai kuivuuden heikentämä. Myöhemmin kuoriaiset ovat siirtyneet lähipuihin, mutta niiden ei odoteta aiheuttavan laajoja tuhoja perusterveissä männiköissä”, kertoo tutkimusprofessori Jarkko Hantula.

Kaikki punertuneet ja kuolleet männyt saaristossa ja rannikolla eivät ole okakaarnakuoriaisen valtaamia. Vedenpuutteesta kärsivän männyn kuolemaa voivat jouduttaa monet muutkin lajit kuin okakaarnakuoriainen.

Luken ja Suomen metsäkeskuksen metsätuhoasiantuntijat tutustuivat syyskuussa viiteen kasvupaikaltaan tai puustoltaan erilaiseen tuhokohteeseen Uudenkaupungin ja Taivassalon alueella.

Okakaarnakuoriainen on noin 2–4 millimetrin pituinen, männyllä elävä kaarnakuoriainen, joka iskeytyy heikentyneiden mäntyjen latvaosissa oksiin ja hilsekaarnaiseen runkoon. Latvaosiin iskeytyessään okakaarnakuoriaiset tuovat mukanaan sinistäjäsienen, joka estää vedenkulun puussa.

Mäntyjen oireista pyydetään ilmoittamaan Luonnonvarakeskukseen tuhoilmoituslomakkeella.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Metsänhoito Metsänhoito

Kuvat