Päästökauppa vaikuttaa – turpeen käyttö on nyt kalliimpaa kuin metsähakkeen

Energiateollisuuden mukaan tulevaisuuden lämmitysjärjestelmät perustuvat suurilta osin hakkeen tarjonnan kasvuun.

Hallituksen tulisi panostaa päästökaupan laajentamiseen yksittäisten verokikkailujen sijaan, Energiateollisuus ry arvioi. Päästöoikeuksien hinnat ovat kahden vuoden aikana viisinkertaistuneet, näin päästökauppa ajaa fossiilisten polttoaineiden ja turpeen käyttöä alas.

”Päästökauppa ohjaa energia-alan investointeja päästöttömiin energialähteisiin hyvin tehokkaasti jo nyt, ilman että yksittäisiä polttoaineita aletaan kuormittaa päällekkäisillä veroilla”, järjestön toimitusjohtaja Jukka Leskelä toteaa.

Päästöoikeuksien hintojen nousu tarkoittaa sitä, että turpeen käytöstä on tullut selvästi kalliimpaa kuin metsähakkeen käytöstä. Tällä hetkellä hakkeen tarjonta ei riitä korvaamaan turvetta kokonaan, mutta tulevaisuuden lämmitysjärjestelmät perustuvat suurilta osin hakkeen tarjonnan kasvuun, Energiateollisuus ennakoi.

Järjestö perää kuitenkin pitkäjänteistä ja johdonmukaista energiapolitiikkaa.

”Poliittinen ohjaus ei saa johtaa siihen, että metsää jouduttaisiin kaatamaan energiaksi. Päättäjien on huolehdittava siitä, että nykyinen kestävä sivuvirtojen käyttö on mahdollista myös jatkossa”, Leskelä sanoo.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa

Kuvat