Hiilineutraalius vuonna 2035 mahdollinen, energiateollisuuden muutokset ratkaisevat

Paljon riippuu myös siitä, miten metsiä hyödynnetään, Ilmastopaneeli arvioi.

Suomen ilmastopaneeli on laatinut päästövähennyspolun, jolla tavoiteltu hiilineutraalius vuonna 2035 on mahdollista saavuttaa. Paneelin mukaan päästöjä on Suomessa mahdollista vähentää vähintään 68 prosenttia vuoden 1990 päästötasoon verrattuna.

Työtä ja tahtoa se kuitenkin vaatii.

”Kaikkein merkittävintä on, mitä energiateollisuudessa tapahtuu”, professori Jyri Seppälä Suomen ympäristökeskuksesta arvioi paneelin syysseminaarissa.

Energiateollisuudessa kasvihuonekaasupäästöjen tulisi laskea 77 prosenttia vuoden 1990 tasosta. Tämä edellyttää muun muassa kivihiilen ja turpeen käytön lopettamista, toisaalta tuuli- ja aurinkoenergian käytön pitäisi lisääntyä.

Tehtävää on muillakin sektoreilla. Esimerkiksi liikenteen päästöjen tulisi laskea 67 prosenttia vuoden 1990 tasosta. Tämä edellyttää muun muassa sähköautojen määrän nostamista liki 800 000:een vuoteen 2030 mennessä.

Urakka on vaativa, sillä toistaiseksi liikenteen päästöjä ei vuoden 1990 tasosta ole päästy juuri laskemaan.

”Tämä on melkoinen haaste”, Seppälä totesi.

Metsien käytön osalta tilanne on Seppälän mukaan kaikkein haastavin, sillä tilanne on monelta osin avoin: tulevasta hakkuumäärien kehityksestä ei ole tarkkaa tietoa ja esimerkiksi EU:n Lulucf-päätöksiin liittyy epävarmuuksia. Paneeli kuitenkin arvioi, tosin varauksin, että Lulucf-sektorin nielut ylittäisivät päästöt vuoteen 2035 mennessä.

”Paljon riippuu siitä, miten metsiä hyödynnetään. Tässä on paljon kysymysmerkkejä.”

Seppälä muistutti, että hakkuumäärän lisäys miljoonalla kuutiota kutistaa hiilinielua 1,5 miljoonaa tonnia seuraavan 40 vuoden aikana. Se on sitten korvattava joltakin muulta sektorilta.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luonto Luonto

Keskustelut

Kuvat