Miljoonia kuutioita lisäkäyttöä, mutta pohjoisessa uskotaan kuitupuun riittävän

Stora Enson ja Metsä Groupin Pohjois-Suomen investoinnit lisäävät kuitupuun käyttöä 5,5 miljoonaa kuutiota.

Stora Ensossa uskotaan, että pohjoisen Suomen puu riittää senkin jälkeen, kun yhtiö muuntaa Oulun tehtaan toisenkin käytöstä poistetun paperikoneen kuluttajapakkauskartongille. Oulun tehtaan nykyinen kuitupuun käyttömäärä on 2,5 miljoonaa kuutiometriä. Investointi nostaa sen 3,5 miljoonaan kuutiometriin.

”Suunnittelemme, että hankimme lisäyksen Oulun nykyiseltä hankinta-alueelta”, metsäjohtaja Janne Partanen sanoo.

Nykyinen hankinta-alue tarkoittaa koko Pohjois-Suomea ja keskisen Suomen pohjoisia osia.

Partasen mukaan Pohjois-Suomessa on potentiaalia lisätä harvennuksia. Hän muistuttaa myös, että vuosi sitten suljettu Kemin Veitsiluodon paperitehdas supisti Stora Enson pohjoista kuitupuun käyttöä kahdella miljoonalla kuutiometrillä.

Vaikka miljoona kuutiometriä kuitupuuta ostettaisiin kokonaisuudessaan harvennuksilta, niin samalla liikkuu myös tukkipuuta.

Partanen ei halua arvioida kerrannaisvaikutuksia mutta to­teaa, että yhtiöllä on Veitsiluodossa edelleen mäntysaha ja Pohjois-Suomessa on useita yksityisiä sahayhtiöitä, joiden kanssa tehdään yhteistyötä.

Ostomäärien kasvattaminen alkaa osapuilleen vuosi ennen tehtaan käynnistymistä eli alkuvuonna 2024.

”Osto-organisaatio pidetään riittävän vahvana.”

Puunhankinnan pohjoinen hot spot

Metsä Groupin Kemin biotuotetehdas ja Stora Enson Oulun kartonkikone lisäävät kuitupuun käyttöä yhteensä 5,5 miljoonaa kuutiota. Seudulla pöhisee myös muuten, sillä Junnikkala rakentaa Ouluun sahaa, joka käyttää tukkia 0,7 miljoonaa kuutiota.

Metsänhoitoyhdistys Oulun Seudun toiminnanjohtaja Tapio Kylmänen sanookin, että Oulun-Kemin seudusta on tulossa hot spot -alue etenkin kuitupuulle.

”Uskon, että tarvittavat puumäärät löytyvät – ja jos kerrankin saataisiin puusta oikeaa hintaa.”

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa