Potilaan lääkärilehti: Lääkärit ovat määränneet hoidoksi metsäterapiaa

Sipoossa toteutettu kokeilu on osa maa- ja metsätalousministeriön rahoittamaa Terveysmetsä-projektia.

Lääkärit ovat määränneet terveysmetsäretkiä stressin, masennuksen ja aikuistyypin diabeteksen hoitoon Sipoon avoterveydenhuollossa, kirjoittaa Potilaan lääkärilehti.

Viime syksynä ja talvena toteutettu kokeilu oli osa Terveysmetsä-projektia, jota rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö.

Jo aiemmin tehdyissä tutkimuksissa on todettu, että luonnossa oleminen muun muassa laskee verepainetta, verensokeritasoa ja pulssia. Sipoossa kartoitettiin metsäluonnon hyödyntämisen mahdollisuuksia terveydenhuollossa.

Sipoossa toteutettujen metsäretkien sisältöjä suunnittelivat lääkärit, luonnon hyvinvointivaikutuksia tutkiva professori Liisa Tyrväinen sekä Terveysmetsä-projektia vetävät Adela Pajunen ja Marko Leppänen.

Metsäretket kiersivät mahdollisimman erilaisissa metsämaastoissa. Tarkoituksena oli rohkaista osallistujia omatoimiseen liikkumiseen.

Potilaan lääkärilehden mukaan Japanissa on jo tavallista, että lääkärit ohjaavat potilaita terveysmetsiin. Sipoon avoterveydenhuollon johtava lääkäri Anders Mickos uskoo, että näin tulee käymään myös Suomessa sen jälkeen, kun asiasta saadaan lisää tutkimustietoa.

METSÄLEHTI