Puukaupan hiljentyminen ei näy suoraan kantohinnoissa

Koivutukin hinta on noussut tasaisesti kesäkuun alusta. Mäntytukin ja kuusitukin hinta on laskenut hieman parin viime viikon aikana.

Puukauppamäärät ovat painuneet matalalle heinäkuun lomasesongin alettua. Viime viikolla metsäteollisuus osti puuta vain 374 474 kuutiota, kun vielä edellisviikolla lukema oli ollut liki puolet enemmän, eli 745 807 kuutiota. Tiedot selviävät Luonnonvarakeskuksen tilastoista.

Myös puun tarjonta on romahtanut. Metsänhoitoyhdistysten ylläpitämällä Puumarkkinat.fi-sivustolla oli tänään torstaina myynnissä avoimia puukauppakohteita 123 kappaletta, yhteensä 90 519 kuutiota. Kesäkuun puolessa välissä avoimia kauppoja oli vielä yli 400.

Puukaupan hiipuminen ei näy suoraan kantohinnoissa. Esimerkiksi koivutukin hinta on noussut tasaisesti viimeisten viiden viikon ajan. Koivutukin hinta oli viime viikolla 41,83 euroa, mikä on tasan 40 senttiä enemmän kuin kuukausi sitten.

Mäntytukin ja kuusitukin hinta on laskenut hieman parin viime viikon aikana. Viime viikolla kuusitukin hinta oli 55,56 euroa ja mäntytukin 53,38 euroa, mikä on kuitenkin enemmän kuin kesäkuun alussa.

Koivukuitupuun hinta on laskenut tasaisesti viimeisten viikkojen aikana ollen nyt 15,11 euroa. Kuusikuidun hinta on kehittynyt vaihtelevasti, ja on nyt 17,27 euroa.

METSÄLEHTI