Puukaupan vauhti kiihtyi

Metsäteollisuus osti yksityismetsistä viime vuonna 43 miljoonaa kuutiometriä puuta.

Puukaupassa oli viime vuonna hyvä vire. Metsäteollisuus osti yksityismetsistä 43 miljoonaa kuutiometriä puuta, mikä on viisi prosenttia enemmän kuin vuonna 2016, kertoo Luonnonvarakeskus (Luke).

Pystykauppoja solmittiin vajaat 37 miljoonaa kuutiometriä, ja noin puolet pystykauppojen puukertymästä oli tukkipuuta. Eniten ostettiin kuusitukkia ja mäntykuitupuuta. Hankintakauppoja solmittiin reilut kuusi miljoonaa kuutiometriä ja ne painottuivat kuitupuuhun.

Mäntytukin kantohinta oli viime vuonna keskimäärin vajaat 55 euroa kuutiometriltä ja kuusitukin vajaat 58 euroa kuutiometriltä. Mäntykuitupuusta maksettiin pystykaupoissa vajaat 16 euroa kuutiometriltä ja kuusikuitupuusta vajaat 18 euroa kuutiometriltä.

Mäntykuitupuun hankintahinta oli keskimäärin vajaat 28 euroa, kuusikuitupuun reilut 30 euroa ja koivukuitupuun 28 euroa kuutiometriltä. Eniten hankintakauppaa tehtiin mäntykuitupuulla ja koivukuitupuulla.

Puusta maksettavaan kantohintaan vaikuttaa Luken yliaktuaarin Aarre Peltolan mukaan varsinkin leimikkotyyppi.

”Tukin hinta oli uudistushakkuissa kaksi prosenttia ja kuitupuun hinta 12 prosenttia keskikantohintaa korkeampi. Harvennushakkuissa tukin hinta jäi 15 prosenttia ja kuitupuun kahdeksan prosenttia keskikantohinnan alapuolelle. Ensiharvennusleimikoissa puu oli jo 29 prosenttia keskikantohintaa edullisempaa”, hän sanoo.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa