Puukaupassa historiallinen heinäkuu – puuta myytiin enemmän kuin koskaan aiemmin

Alkuvuonna puuta on myyty yli 50 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten, Luonnonvarakeskuksesta kerrotaan.

Yksityismetsistä myytiin puuta heinäkuussa historiallisen paljon, Luonnonvarakeskuksen tilastoista selviää. Puuta myytiin yhteensä 2,5 miljoonaa kuutiota – se oli vain 30 prosenttia kesäkuun kaupasta mutta silti enemmän kuin koskaan aiemmin heinäkuussa tilastoitu määrä.

Kauppaennätykset rikkoutuivat kesän aikana näin jo toistamiseen. Myös kesäkuu oli ennätyksellinen – tuolloin puuta myytiin 8,2 miljoonaa kuutiota. Sekin enemmän kuin koskaan aikaisemmin kesäkuussa.

Puukauppatilastoon tietojaan ilmoittavat suurimmat puun ostajat ja metsänhoitoyhdistykset. Luonnonvarakeskus muistuttaa, että tilastoon puukauppatietojaan ilmoittavien yritysten määrä on lisääntynyt vuosina 2013 ja 2016. Jos huomioidaan tilaston kattavuuden muutokset, kuluvan vuoden kesäkuuta vilkkaampia puukauppakuukausia on aikasarjassa todennäköisesti esiintynyt, tosin harvakseltaan.

Kauppaa on joka tapauksessa käyty vilkkaasti koko alkuvuosi. Tammi-heinäkuussa puuta myytiin teollisuudelle liki 29 miljoonaa kuutiota. Se on 56 prosenttia enemmän kuin viime vuonna vastaavalla jaksolla ja 30 prosenttia enemmän kuin edellisen kolmen vuoden aikana keskimäärin.

Kasvu painottui etenkin tukkipuuhun: tukkien kauppa lisääntyi 53 prosenttia, kuitupuun 11 prosenttia.

Hinnat alamäessä

Puun hinnat olivat heinäkuussa laskussa. Kuusitukista maksettiin heinäkuun pystykaupoissa keskimäärin 66,9 euroa kuutiolta, mikä oli kolme prosenttia vähemmän kuin kesäkuussa. Mäntytukin keskihinta laski kuusi prosenttia 61,2 euroon. Laskusta huolimatta tukkien keskihinta oli kuitenkin reaalisesti viisi prosenttia viime vuoden keskimääräistä pystykauppahintaa korkeampi.

Kuitupuun hinnat laskivat kesäkuulta yhdeksän prosenttia. Viime vuoden keskihinnoista laskua kertyi neljä prosenttia.

Myös hankintapuun hinta oli alamäessä. Mäntykuitupuun hankintahinta oli 32 euroa, kuusikuitupuun 34 ja koivukuitupuun 32 euroa kuutiolta. Hankintakauppojen kuitupuun reaalinen hintataso laski edellisestä kuukaudesta prosentin ja viime vuodesta kuusi prosenttia.

Luonnonvarakeskuksen tilastoimat hinnat perustuvat puun ostajien ja myyjien välisiin puunkauppasopimuksiin kirjattuihin hintoihin. Mahdolliset muut puukauppaan liittyvät lisät ja palvelut eivät sisälly tilastoon.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa

Kuvat