Puukauppa kesäkuussa ennätysvilkasta

Yksityismetsistä ostettiin Luonnovarakeskuksen tilaston mukaan 8,2 miljoonaa kuutiometriä puuta metsäteollisuudelle. Kyseessä oli suurin kuukauden aikana puukauppatilastoon kirjautunut puumäärä, kertoo Luonnonvarakeskus (Luke).

Kuluvan vuoden kesäkuuta vilkkaampia puukauppakuukausia on esiintynyt Luken aikasarjassa todennäköisesti vain harvakseltaan, kun otetaan huomioon tilaston kattavuuden muutokset. Puukauppatilastoon tietojaan ilmoittavat suurimmat puun ostajat ja metsänhoitoyhdistykset. Julkaistu puumäärä kuvaa niiden käymää puukauppaa. Tilastoon puukauppatietojaan ilmoittavien yritysten määrä on lisääntynyt vuosina 2013 ja 2016.

Vuoden ensimmäisen puolikkaan aikana ostettu puumäärä oli 57 prosenttia suurempi kuin vuotta aiemmin. Puukauppamäärille on tyypillistä, että ne vaihtelevat paljon enemmän kuin hakkuumäärät.

Puun hinta nousi kesäkuussa

Puun pystykauppahinnat jatkoivat kesäkuussa nousuaan. Mäntytukista maksettiin 65,2 euroa kuutiometriltä ja kuusitukista 68,8 euroa kuutiometriltä. Tukin hintataso nousi noin prosentilla edelliskuukaudesta. Havutukilla edellinen pystykauppahintojen huippu ajoittui joulukuuhun 2018. Havutukin reaalihinta oli kuluvan vuoden kesäkuussa keskimäärin noin euron kalliimpi kuin silloin.

Mäntykuitupuusta maksettiin pystykaupoissa 19,9 euroa kuutiometriltä, kuusikuitupuusta 22,4 ja koivukuitupuusta 18,8 euroa kuutiometriltä. Kuitupuun hintataso nousi pystykaupoissa edelliskuukaudesta kaksi prosenttia.

Hankintakaupoissa mäntykuitupuun keskimääräinen yksikköhinta oli 32,7 euroa, kuusikuitupuun 33,3 euroa ja koivukuitupuun 32,6 euroa kuutiometriltä. Hankintakaupat painottuvat kuitupuuhun.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa

Kuvat