Puukauppa vilkastui loppuvuonna – koko viime vuosi jäi niukasti edellisestä

Tukkipuun ostot laskivat seitsemän prosenttia, kuitupuun ostomäärä oli yhtä suuri kuin edellisenä vuonna.

Puukauppa kiri loppuvuoden aikana ja nimelliskantohinnat nousivat, kertoo Metsäteollisuus ry. Puun tuonnin pysähtyminen Venäjältä vaikeutti puuraaka-aineen saatavuutta.

Metsäteollisuus ry:n jäsenyritykset ostivat viime  vuonna yhteensä 35,9 miljoonaa kuutiota puuta, mikä on kolme prosenttia edellisvuotta vähemmän. Puukauppa käynnistyi edellisvuosia hitaammin alkuvuodesta, mutta kauppa piristyi alkukesällä.

Tukkipuuta ostettiin viime vuonna yhteensä 16,3 miljoonaa kuutiota, mikä oli seitsemän prosenttia vähemmän kuin edellisenä vuonna. Kuitupuun ostomäärä 17,7 miljoonaa kuutiota oli yhtä suuri kuin edellisenä vuonna.

Hinnat nousivat

Keskimääräinen havutukkien kantohinta nousi viime vuonna 8–9 prosenttia edellisvuodesta ja koivutukin seitsemän prosenttia. Kuitupuun kantohinnat nousivat 7–13 prosenttia. Kyseessä ovat nimellishinnat, joissa ei ole huomioitu vilkkaasti laukannutta inflaatiota.

Joulukuussa mäntytukista maksettiin keskimäärin 68 euroa kuutiolta hinnan vaihdellessa alueittain ja hakkuutavoittain 37 ja 73 euron välillä. Kuusitukin keskihinta oli 72 euroa kuutiolta, ja hinta vaihteli 40 ja 76 euron välillä.

Koivutukin keskihinta oli 49 euroa kuutiolta, ja hinta vaihteli 33 ja 55 euron välillä. Kuitupuiden keskikantohinta oli 22–23 euroa kuutiolta, ja hinta vaihteli 13 ja 25 euron välillä.

Hintatasoon vaikuttavat muun muassa korjattavan puuston kokonaismäärä, puun laatu, runkojen koko, hakkuutapa, metsä- ja kaukokuljetusmatka, maasto sekä korjuuajankohta ja -olosuhteet.

Hankintakauppoina puuta ostettiin yhteensä 2,4 miljoonaa kuutiota, mikä oli seitsemän prosenttia kaikista kaupoista. Hankintakauppojen osuus kaikista puukaupoista laski kaksi prosenttiyksikköä edelliseen vuoteen verrattuna. Yli kolme neljäsosaa hankintakauppojen ostoista oli kuitupuuta.

 

 

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa