Puun hintojen nousu nosti viime vuoden kantorahatulot uuteen ennätykseen

Rahanarvon laskun takia tulot kuitenkin putosivat edellisvuodesta reaalisesti.

Bruttokantorahat tulot nousivat viime vuonna uuteen ennätykseen, Luonnonvarakeskus (Luke) kertoo. Kantorahatuloja kertyi yhteensä 2,8 miljardia euroa, mikä on enemmän kuin koskaan aiemmin. Euromääräisesti edellisvuoden tulot ylitettiin vajaalla 200 miljoonalla eurolla, mutta rahanarvon laskun takia pudotusta edellisvuodesta kertyi kuitenkin reaalisesti 12 prosenttia. Yksityismetsänomistajilla laskua tuli 13 prosenttia, valtiolla ja metsäyhtiöille vain 2 prosenttia.

Tulojen kasvu selittyy pystykauppahintojen nousulla, jota oli puutavaralajista riippuen 6–11 prosenttia. Sen sijaan ostomäärät hieman laskivat edellisvuodesta, tukin 2 prosenttia ja kuitupuun 4 prosenttia. Hakkuumääriä vähensi esimerkiksi UPM:n pitkä lakko.

”Kantorahatulot olisivat nousseet selvästi suuremmiksi ilman UPM:n 112 päivän lakkoa alkuvuodesta. Se hillitsi kotimaisen puun kysyntää metsäteollisuuden korkeasuhdanteesta ja Venäjän puuntuonnin tyrehtymisestä huolimatta”, sanoo Luken tutkija Esa Uotila.

Yksityismetsien osuus koko potista oli 2,4 miljardia euroa, valtion ja metsäyhtiöiden runsaat 400 miljoonaa euroa. Tuloista 70 prosenttia kertyi tukkipuusta. Puulajeista tuloja saatiin eniten kuusesta, 46 prosenttia.

Kun tuloja tarkastellaan maakunnittain, kärkeen nousevat Pohjois-Savo (305 miljoonaa euroa), Etelä-Savo (291 miljoonaa euroa), Pohjois-Karjala ja Keski-Suomi (268 miljoonaa euroa kumpikin). Pienimmät tulot tulivat Keski-Pohjanmaalla, 38 miljoonaa euroa.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa