Puupelleteillä huippuvuosi – tuotanto nousi ennätystasolla

Pääosa pelleteistä menee Suomessa lämpö- ja voimalaitosten käyttöön.

Viime vuonna Suomen puupellettituotanto kohosi 385 000 tonniin. Luonnonvarakeskuksen (Luke) tilastojen mukaan se on liki viidenneksen enemmän kuin edellisvuonna ja suurin määrä kautta aikojen.

”Tätä aiempi tuotantoennätys, 373 000 tonnia, on kymmenen vuoden takaa vuodelta 2008”, kertoo yliaktuaari Esa Ylitalo Lukesta.

Myös pellettien tuonnissa tehtiin ennätys. Tuontimäärä nousi 95 000 tonniin, mikä on 10 prosenttia enemmän kuin edellisvuona. Valtaosa tuontipelleteistä tuli Venäjältä.

Vienti kohosi 43 000 tonniin. Se on kuudenneksen enemmän kuin edellisvuonna, mutta selvästi vähemmän kuin huippuvuonna 2008. Tuolloin pellettejä vietiin Suomesta 227 000 tonnia. Vienti suuntautuu lähes kokonaan Tanskaan ja Ruotsiin.

Myös pellettien laskennallinen kulutus (tuotanto + tuonti – vienti) lisääntyi. Se oli viime vuonna 436 000 tonnia, noin 60 000 tonnia enemmän kuin edellisvuonna.

Pääosa pelleteistä menee lämpö- ja voimalaitoksille.

”Pientalojen pellettilämmitys ei alkuinnostuksen jälkeen ole yleistynyt niin paljon kuin alun perin kaavailtiin. Suomessa arvioidaan tällä hetkellä olevan noin 27 000 pellettilämmitteistä pientaloa”, Ylitalo kertoo.

Hänen mukaansa suuremmissa kohteissa pellettien käyttö on kuitenkin lisääntymässä. Uusia pellettilaitoksia otetaan käyttöön korvaamaan fossiilisia polttoaineita.