Puutuoteteollisuus ahtaalla – hankkeita lykätty ja kuluttajakauppa tyssännyt

Järjestö toivoo valtiolta tukea niin yrityksille kuin rakentamiseen ja puunkorjuuseen.

Koronapandemia tuntuu vahvasti puutuoteteollisuudessa. Kaikilla alan markkinoilla asiakkaiden päätöksenteko on hidastunut ja hankkeita lykätään, Puutuoteteollisuus ry tiedottaa.

Rakentamisessa on suurta epävarmuutta. Ikkuna- ja oviteollisuuden toimituksissa on viivästyksiä. Jo sovittujen kauppojen ja valmistettujen tuotteiden toimitukset siirtyvät pääosin asennustyön rajoitusten takia, mikä aiheuttaa yrityksille rahoitushaasteita.

Hirsitaloteollisuudessa vienti on tyssännyt. Sovittuja tilauksia ei ole voitu toimittaa rahtiliikenteen rajoitusten ja vastaanottajamaiden liikkumisrajoitusten takia.

Myös pääasiassa vientiin menevän lämpöpuun tilauksia on peruttu ja toimituksia siirretty.

Huonekaluteollisuus on suurissa vaikeuksissa. Kuluttajakauppa on pandemian takia lähes pysähtynyt, sillä ostajat eivät liiku kaupoissa. Yritysten rahoitustilanne on kriittinen ja valtion tukea tarvitaan. Myös kiintokalusteita valmistavat yritykset ovat kohdanneet kuluttajakaupan hiljentymisen.

Lisää tukea ja määrärahoja

Jotta alan toimintakyky säilyisi, Puutuoteteollisuus toivoo valtiolta suoraa tukea niille yrityksille, jotka joutuvat kriisin takia supistamaan tuotantoaan. Kotimaan tuotteille toivotaan tilapäistä arvonlisäveron alennusta. Lisäksi infrarakentamisen määrärahoja tulisi nostaa, ottaen samalla huomioon liikenneinfran puurakentamisohjelman toimet.

Myös puun korjuuketjut yrittäjineen tulisi pitää toimintakykyisinä,  järjestö viestittää.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa

Kuvat