Riga Wood Finland melkein plussalle

Valmiin vanerin valmistuksesta luopuminen paransi Sastamalan koivuvaneritehtaan tilannetta.

Sastamalassa toimiva koivuvaneritehdas Riga Wood Finland kasvatti viime vuonna liikevaihtoa kahdella miljoonalla eurolla 14,9 miljoonaan euroon.

Yrityksen tappioputki jatkui, vaikkakin tappio supistui oleellisesti. Kun toissa vuonna varsinainen toiminta tuotti tappiota 3,05 miljoonaa euroa, niin viime vuonna enää 0,27 miljoonaa.

Rahoituskulut huomioon ottavan nettotuloksen tappio supistui 3,18 miljoonasta 0,42 miljoonaan.

Yhtiöllä on pitkä tappioputki. Yhtiön omavaraisuus eli omien varojen osuus taseesta on laskenut heikolle tasolle 6,5 prosenttiin.

Riga Wood Finland on latvialaisen Latvijas Finieriksen tytäryhtiö. Konsernilla on koivuvanerivalmistusta Latviassa, Liettuassa, Virossa ja Suomessa. Sastamalassa käytetään noin sata tuhatta kuutiota koivutukkia.

Työvoimavaltaisuus tuo vaikeuksia

Tehtaanjohtaja Kari Liski sanoo, että koivuvanerin valmistus Suomessa on suurissa vaikeuksissa, sillä ala on työvoimavaltaisuudessaan verrattavissa jalkine- ja tekstiiliteollisuuteen. Tuotantoa on kuitenkin pysynyt Suomessa, koska koivutukkivarannot Venäjän ulkopuolella ovat niukat ja Venäjänkin tuotanto lähti kasvuun vasta toissa vuonna.

”Viime kesänä tehtiin merkittävä muutos ja valmiin vanerin tekemisen sijasta siirryttiin pelkästään pitkälle automatisoituun sorvaukseen. Muutoksen suunta näkyi jo viime vuoden tuloksessa.”

Työvoimavaltaisin osa eli varsinainen vanerinvalmistus märästä viilusta eteenpäin siirrettiin Latviaan. Sastamalan henkilöstömäärä supistui sadasta reiluun kolmeenkymmeneen.

Liskin mukaan Sastamalan tehtaalla on nyt voittajakonsepti ja taloustilanne ylipäätään on olennaisesti parempi kuin mitä tulosnumerot näyttävät.

”Kun on yksi omistaja, niin tulos on mitä emoyhtiö haluaa näyttää. Vieras pääoma on konsernin sisäistä lainaa eikä yhtiöllä ole senttiäkään velkaa rahoituslaitoksille.”

Puukauppa Puukauppa

Kuvat