Tutkimus: Metsätuhot pienentävät metsien hiilensidontaa vain vähän

Hiilen hinnoittelu kannustaa metsänomistajia sitomaan hiiltä metsiin nykyistä enemmän, professori Tommi Ekholm arvioi.

Hiilen varastointi metsiin on taloudellisesti kannattavaa metsätuhoriskeistä huolimatta, tuoreessa tutkimuksessa todetaan. Metsäpalojen tai myrskytuhojen riskit pienentävät metsien taloudellista hiilensidontakapasiteettia vain vähän.

”Tulokset ovat vasta-argumentti väitteelle, että metsien kiertoaikoja ja hiilivarastoja ei kannata kasvattaa metsäpaloriskien takia. Pohjoisissa metsissä tuhoriskit ovat pieniä ja metsien hiilinielut ovat taloudellisesti tehokas tapa hillitä ilmastonmuutosta”, Ilmatieteen laitoksen tutkimusprofessori Tommi Ekholm sanoo. Hänen tutkimuksensa on julkaistu Forest Policy and Economics -lehdessä.

Ekholmin mukaan tutkimuksen laskelmat osoittivat, että hiilen hinnoittelu kannustaa metsänomistajia sitomaan hiiltä metsiin huomattavasti nykyistä enemmän metsätuhoriskistä huolimatta. Kun hiili on hinnoiteltu oikein suhteessa puun hintaan, sidonta on metsänomistajalle kannattavaa. Se tuo lisätuloja ja toisaalta vähentää metsätuhojen aiheuttamaa taloudellista riskiä.

Tutkimuksessa selvitettiin, minkä ikäisenä talousmetsä kannattaisi kaataa, mikäli hiilen nettosidonnasta maksetaan metsänomistajalle ja jos huomioidaan riskit metsätuhoista. Esimerkkilaskelmia tehtiin suomalaisella mänty- ja kuusimetsillä.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Luonto Luonto

Keskustelut

Kuvat