Riittääkö uudelle lvl-linjalle puuta?

Kuusitukkia on Metsä Groupin Punkaharjun-tehtaan lähialueilla vain rajallisesti, Etelä-Savon metsänhoitoyhdistyksestä todetaan.

Uutinen Metsä Groupin Punkarharjun-tehtaan lvl-investoinnista on otettu tyytyväisenä vastaan Etelä-Savon metsänhoitoyhdistyksessä.

”Tämä on hyvä uutinen. Se on järkevä, perusteltu ja odotettu investointi”, asiakkuuspäällikkö Harri Huuponen yhdistyksestä kertoo.

Uusi lvl-linja kasvattaa tehtaan puunkäyttöä 160 000 kuutiota, lisäys on pääasiassa kuusitukkia. Alueen kuusitukeilla on jo ennestään ottajia, joten kuusta joudutaan todennäköisesti tuomaan tehtaalle myös kauempaa. Huuposen mukaan tilannetta helpottaa se, että lvl:n teossa voidaan käyttää puita, jotka eivät sahatukin vaatimuksia aivan täytä.

”Se on iso juttu”, Huuponen sanoo.

Metsänomistajien kannalta olisi kuitenkin hyvä, jos kuusen ohella lvl:n valmistukseen voitaisiin käyttää enemmän mäntytukkia.

Yhdistyksen kuluvan vuoden hakkuusuunnitteessa kuusitukkia korjataan noin 500 000 kuutiota. Sitä käytetään muun muassa Stora Enson lvl-tehtaalla Varkaudessa, Otavan sahalla sekä Metsä Groupin nykyisellä Punkaharjun tehtaalla.

Jos kuusitukin korjuuta lisätään, saadaan myös lisää kuusikuitua. Siitä ei Huuponen usko muodostuvan ongelmaa.

”Kuidun kanssa ei ole ollut ongelmia, teollisuus on ollut kiinnostunut.”

Hintavaikutuksia on tässä vaiheessa vaikea arvioida. Paljon riippuu sahauksen kehityksestä: tällä hetkellä kuusisahatavaralla on menekkiä, mutta ensi vuodesta ei vielä tiedetä. Uusi linja käynnistyy vasta vuoden 2019 alkupuoliskolla.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa

Kuvat