Venäjän sahavienti Kiinaan kasvussa

Pohjois-Amerikassa sahatavara kävi syksyllä huippuhinnoissa. Vientihinnat ovat nousussa myös Suomessa, Ruotsissa ja Venäjällä, paljolti Kiinan vedolla.

Sahatavaran hinnat vahvistuivat Suomessa ja Ruotsissa ja saavuttivat elokuussa korkeimman tason sitten alkuvuoden 2015, sahamarkkinoita seuraava Wood Resources International raportoi.

Euroopassa sahatavaran kysyntä on tänä vuonna noussut Isossa-Britanniassa, Alankomaissa, Itävallassa, Tanskassa ja Espanjassa.

Lähi-Idän ja Pohjois-Afrikan kysyntä on pudonnut jyrkästi. Egypti ja Algeria, jotka ovat alueen suurimmat sahatavaran käyttäjät, ovat vähentäneet tuontiaan 24 ja 39 prosenttia.

Yhdysvalloissa käytiin ennätyshinnoissa

Yhdysvalloissa sahatavaran kulutus ei ole juurikaan muuttunut edellisvuodesta, mutta oma tuotanto on noussut 3,2 prosenttia.

Syksyn metsäpalot ja Aasian kysyntä nostivat maan länsiosassa douglaskuusisahatavaran syksyllä hintaennätykseen.

Yhdysvaltojen eteläosissa etelänmäntysahatavaran hinnat olivat kesän aikana vakaita, mutta syksyn kaksi hurrikaania vaikuttivat sekä tukkien saatavuuteen että sahatavaran kysyntään.

Kiinassa huippusuhdanne

Kiinan havusahatavaran kysyntä nousee ennätyskorkealle. Ensimmäisen yhdeksän kuukauden aikana tuonti oli 21 prosenttia korkeampaa kuin vuotta aiemmin. Tuontihinnat ovat nousseet 19 prosenttia.

Venäjä on kasvattanut markkinaosuuttaan Kiinassa 57 prosenttiin ja suuntaus jatkuu, sillä Venäjä kasvattaa sahauskapasiteettiaan Siperiassa ja Kauko-Idässä.

Japanin sahatavaramarkkina on tänä vuonna ollut vakaa. Suomi on hivenen lisännyt markkinaosuuttaan kanadalaisen tavaran sijasta.

Puukauppa Puukauppa

Keskustelut