Ruotsin metsänomistajat luottavat hintojen nousevan

Kruunu on heikentynyt, mikä lupaa hyvää ruotsalaisille tukin myyjille.

Yli puolet ruotsalaismetsänomistajista luottaa tukkipuun hinnan nousevan seuraavien kolmen vuoden aikana. Kolmannes uskoo myös kuitupuun hinnan nousuun.

Länsinaapurin metsänomistajien hintaodotukset kävivät ilmi LFR Konsultin sekä Swedbankin ja säästöpankkien teettämässä metsäbarometrissä.

Barometrin mukaan 52 prosenttia vastaajista arvioi tukkipuun hintojen kohoavan, kuitupuun kallistumiseen luotti 38 prosenttia.

Kyselyn tulosta sanomalehti ATL:lle kommentoinut LFR Konsultin toimialajohtaja Jimmy Larsson arvioi, että kuitupuun hintaodotukset perustuvat suuriin tehdasinvestointeihin, joita muun muassa Södra ja SCA ovat tehneet.

Sahatavaramarkkinoilla merkittävä tukkipuun hintaan vaikuttava tekijä on kruunun kurssi. Moni on ennustanut sen vahvistuvan, mutta viime kuukausina kruunu on heikentynyt suhteessa muihin valuuttoihin, mikä lupaa hyvää ruotsalaisille tukin myyjille.

Metsäbarometrissä selviteltiin myös metsänomistajien arvostuksia. Reilusti yli puolet ilmoitti, että pehmeät arvot ovat tärkein peruste omistaa metsää. Taloudelliset syyt olivat tärkeimpiä vain 40 prosentille.

Pehmeiden arvojen korostumisen arvioidaan johtuvan muun muassa metsänomistajien korkeasta keski-iästä, 62 vuotta. Tätä tukee myös se, että 75 prosenttia metsäkiinteistöistä on velattomia.

Barometri osoitti hankintakaupan osuuden laskeneen jo kolmatta vuotta. Kyselyn mukaan tänä vuonna 17 prosenttia metsänomistajista tekee hankintakauppoja. Määrä on kolme prosenttiyksikköä pienempi kuin vuosi sitten.

Omatoimisesti metsiään hoitavien osuus vaihtelee voimakkaasti. Etelä-Ruotsissa puolet omistajista hoitaa metsiään itse. Keski-ja Pohjois-Ruotsissa omatoimisten määrä jää kolmannekseen.

Arvio metsätalouden kannattavuudesta vaihtelee samansuuntaisesti. Etelä-Ruotsissa kaksi kolmasosaa on tyytyväisiä metsätalouden kannattavuuteen. Osuus on kasvanut viime vuodesta 13 prosenttiyksikköä. Keski- ja Pohjois-Ruotsissa vajaa puolet on tyytyväisiä kannattavuuteen.

Ruotsin metsäbarometristä uutisoi ensimmäisenä sanomalehti ATL.

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa