Ruotsin puunhintaralli jatkuu, Mellanskog korotti havutukkien hintoja 5 eurolla

Kuitupuun hinnat nousivat 2–3 euroa kuutiolta.

Ruotsissa puunostajat ja välittäjät ovat viime viikkoina vuorotellen korottaneet ostohinnastojaan. Viimeisimpänä hintojaan nokitti Keski-Ruotsin metsänomistajien yhdistys Mellanskog. Se nosti kaikkien ainespuulajien sekä energiapuulajien tienvarsihintoja helmikuun alusta.

Mänty- ja kuusitukeilla korotus on 50 kruunua (4,9 euroa). Ruotsissa tukki hinnoitellaan järeyden ja laadun perusteella ja hinnastot määritellään maakunnittain.

Esimerkiksi Mellanskogin Västmanlandin alueella mäntytukkien listahinta vaihtelee 590 (57 euroa) kruunusta männyn laatutyville maksettavaan 1085 kruunuun (106 euroa). Kuusella pienimmistä, latvaläpimitaltaan yli 14 sentin tukkien listahinta on 590 kruunua (57 euroa) ja sorvaukseen kelpaavien järeiden kuusitukkien hinta 935 kruunua (91 euroa).

Kuitupuun listahinta on sama koko Mellanskogin alueella. Havukuitupuun hintaa korotettiin 35 kruunua (3,4 euroa) 500 kruunuun (48,7 euroa) ja koivukuitupuun hintaa 25 kruunulla (2,4 euroa) 530 kruunuun (51,7 euroa).

Mitta ilman kuorta

Puukauppaa tehtäessä listahintoja korotetaan usein erilaisin lisin, muun muassa puiden luovutusajan perusteella.

Hinnat ilmoitetaan Ruotsissa puulle ilman kuorta. Näin puukuutioon tarvitaan hieman yli kymmenen prosenttia enemmän puuta. Meikäläisiin puunhintoihin verrattaessa Ruotsin puunhintoja pitää siis alentaa saman verran.

Suomalaisiin kantohintoihin verrattaessa Ruotsin hinnoista on vähennettävä myös korjuukustannus. Esimerkiksi päätehakkuulla se on noin kymmenen euroa.

 

 

Kommentit

Ei vielä kommentteja.

Puukauppa Puukauppa