Sahatavarassa globaalin hinnanlaskun syksy

Venäjän osuus sahatavaran maailmankaupasta pudonnut merkittävästi.

Raaka-ainekustannukset Euroopan ja Pohjois-Amerikan sahoilla helpottivat viime syksynä sahatavaran kysynnän ja hintojenlaskun mukana, metsäteollisuuden globaaleja markkinoita seuraava Wood Resources International raportoi.

Sahatavaran globaali hintaindeksi putosi vuoden kolmannella neljänneksellä viisi prosenttia kevätkvartaaliin osuneesta kaikkien aikojen huipustaan.

Sahatavaran hinnat ovat laskeneet merkittävästi etenkin Pohjois-Amerikassa. Etelän keltamänty -laadun hintataso oli marraskuussa 253 dollaria kuutiolle, mikä on lähes puolet vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Tuotanto on vähentynyt kolmessa Pohjois-Amerikan neljästä suuralueesta viime vuoden kahdeksan ensimmäisen kuukauden aikana. Yhdysvaltojen etelä oli ainoa kasvualue noin seitsemän prosentin kasvulla, kun taas Brittiläisessä Columbiassa, itäisessä Kanadassa ja Yhdysvaltojen luoteisosassa laskua oli alueittain vajaasta seitsemästä yli 12 prosenttiin.

Hankaluuksien nähdään jatkuvan, koska inflaatiopaineet ja korkeat korot ottavat veronsa talorakentamisessa.

Venäjän osuus maailmankaupasta pudonnut

Venäjään kohdistettujen pakotteiden vuoksi maan sahatavaravienti on pudonnut vuoden 2019 kaikkien aikojen huipusta 31 miljoonasta kuutiometristä viime vuoden arvioituun 19 miljoonaan kuutioon.

Samalla Venäjän osuus sahatavaran maailmankaupasta on pudonnut 22 prosentista noin 14 prosenttiin.

Kuitupuu- ja selluhinnoissa nousua

Kuitupuun ja hakkeen hinnat nousivat syksyn aikana käytännössä kaikilla markkinoilla.

Samoin selluhinnat jatkoivat nousuaan syyskvartaalilla, mutta hinnannousu tasaantui kolmaskvartaalin lopulla ja vuoden viimeisen kvartaalin alussa.

Puukauppa Puukauppa