Sahateollisuus: Vahva euro ja kustannusten nousu kiusaavat

Sahatavaran vienti kasvoi alkuvuonna viisi prosenttia edellisvuodesta.

Vahva euro ja kohonnut kustannustaso painavat sahoja, pahoittelee yksityissahojen etujärjestö Sahateollisuus ry. Euron arvonnousu dollariin nähden nostaa suomaisen sahatavaran hintatasoa varsinkin Kiinassa, Pohjois-Afrikassa ja Lähi-Idässä, järjestö toteaa tiedotteessaan.

Sahateollisuus ry:n mukaan raaka-ainekustannukset (lue: tukkipuun hinta) ovat nousseet huomattavasti enemmän kuin sahatavaran hinta. Myös Aasian liikenteen kuljetuskustannukset ovat nousseet.

Tiedotteen mukaan sahatavaran viennin arvo kasvoi vuoden alusta toukokuun loppuun mennessä lähes 690 miljoonaan euroon ja ylitti määrältään 3,7 miljoonaa kuutiometriä. Kasvua kertyi viisi prosenttia edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna.

Kolme suurinta vientimarkkinaata olivat Kiina, Egypti ja Japani.

”Ruotsissa sahat ovat pystyneet tekemään viimeisen kahden vuoden aikana runsaat kolme prosenttiyksikköä parempaa liiketulosta kuin suomalaiset. Suomalaisten takamatka virolaisiin sahoihin on vieläkin suurempi. Venäläiset ovat kasvattaneet tuotantoaan ja kahmineet markkinaosuuksia heikon ruplan avulla”, tiedotteessa murehditaan.

Kommentit (1)

  1. Eiköhän se raaka-ainekustannusten nousu tarkoittane pääasiassa hankintakuluja ( kurssimuutoksista johtuvia? ). Tukkien kantohinnat kun ei ole juuri nousseet.
    Vasta on tullut uudet mitatkin useimmilla ostajilla käyttöön. Entinen kuusitukki onkin nyt kuusipikkutukki ja hinta n. 10 % alle tukin hinnan.

Puukauppa Puukauppa