Saimaalta laskettiin ennätysmäärä kuutteja

Saimaannorpan pesistä löydettiin tänä keväänä ennätykselliset 79 kuuttia, joista 75 elossa. Kuuttilaskijoita ilahdutti erityisesti norpan paluu lisääntymään pohjoiselle Saimaalle.

Saimaannorpan pesistä löydettiin tänä keväänä ennätykselliset 79 kuuttia, joista 75 elossa. Viime vuonna arvioitiin syntyneen 71 kuuttia ja kahtena edellisenä vuonna molempina yli 60 kuuttia. Tänä keväänä olosuhteet pesälaskentaan olivat hyvät, ja saimaannorpan elinalueet pystyttiin tutkimaan kattavasti.

Pesälaskijoita ilahduttivat erityisesti pohjoiselta Saimaalta, Orivedeltä ja Jänisselältä löydetyt viisi kuuttia sekä Luonterin kaksi ja Kyläniemen eteläpuolen kaksi kuuttia. Havainnot osoittavat tutkijoiden mukaan sen, että suojelu tuottaa tulosta ja saimaannorppa palaa entisille elinalueilleen.

Vuosikymmenen alkupuolella syntyneitä kuutteja on säilynyt aiempaa enemmän hengissä ja nyt ne ovat tulleet sukukypsiksi lisäten lajin syntyvyyttä.

”Paras tapa elvyttää erittäin uhanalaisen lajin kantaa on estää saimaannorppien kuolemat kalaverkkoihin”, toteaa Metsähallituksen suojelubiologi Jouni Koskela.

Norpan tilanne näyttää lupaavalta myös eteläisellä Saimaalla. Sieltä laskettiin 12 kuuttia, mikä on myös ennätysmäärä.

METSÄLEHTI